Креації графських титулів в системі англійського перства 1327–1413 рр. - Чепіженко, Вадим Віталійович; Сідякін, Гліб Андрійович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Мета даного дослідження полягає у комплексному аналізі процесу креації графських титулів у системі англійського перства в період 1327–1413 рр. Автори прагнуть з’ясувати, яким чином креації титулів впливали на трансформацію структури англійської аристократії, які політичні, соціальні та правові чинники зумовлювали їх, а також яку роль відігравали нові графи у внутрішній політиці королівства. Методи дослідження включають історико-порівняльний аналіз, просопографічний підхід, елементи генеалогічного аналізу та критичний огляд джерел і наукової літератури. Результати дослідження свідчать про те, що впродовж означеного періоду графський титул перестає бути виключно спадковим привілеєм давніх родів і дедалі частіше використовується як інструмент монаршої політики. Креації титулів стають засобом винагороди за військову службу, політичну лояльність або шлюбні зв’язки з королівською родиною. Це сприяє формуванню нової хвилі аристократії, яка не завжди мала глибоке родове коріння, але відігравала важливу роль у державному управлінні. Простежується також тенденція до зростання кількості нових креацій у періоди політичної нестабільності (особливо у 1385 і 1397 рр.), що свідчить про використання титулів як засобу формування лояльного оточення монарха. Висновки авторів підкреслюють, що креації графських титулів у 1327–1413 рр. були не лише актами символічного визнання, а й частиною ширшої системи патронажу, яка поєднувала політичну, соціальну та економічну сфери. Вони супроводжувалися наданням земель, посад, військових обов’язків і включенням до королівського «affinity». Таким чином, дослідження дозволяє краще зрозуміти механізми функціонування монархічної влади в Англії XIV – початку XV ст. та виявити початкові етапи формування «нової аристократії», яка базувалася не на крові, а на службі, ресурсах і політичній близькості до короля.