Місце та роль Отто фон Бісмарка в процесі створення Німецької імперії - Борчук, Степан Миколайович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті досліджуються витоки, еволюція та особливості процесу створення єдиної Німецької імперії. Особливу увагу приділено історичній постаті XIX ст. – Отто фон Бісмарку. Його особистість, талант державного діяча і політика викликають неабиякий інтерес серед істориків, політологів, приваблюють до нього увагу багатьох науковців. Прослідковано роль та місце дипломатичної та військової діяльності канцлера Пруссії О. фон Бісмарка, в процесі об’єднання німецьких земель та становлення Німецької імперії. Політична історія Пруссії середини XIX ст. неможлива без дослідження проблематики багатоаспектної діяльності О. фон Бісмарка. Метою дослідження є аналіз особливостей стратегії та тактики О. фон Бісмарка, щодо створення єдиної Німецької імперії від його призначення канцлером Пруссії у 1862 році до об’єднання Німеччини у 1871 році, що є ключовим комплексом висвітлення історії міжнародних відносин в цілому та розуміння суті подій процесів, що спричинили Першу світову війну. Теоретико-методологічними засадами даної публікації є принципи історизму та наукової об’єктивності, системності, всебічності. При розв’язанні поставлених завдань використано такі загальнонаукові та спеціальнонаукові методи дослідження: історіографічний аналіз, логічний, проблемно-хронологічний, описовий, біографічний методи. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі дипломатичної та військової діяльності канцлера Пруссії О. фон Бісмарка, в процесі об’єднання німецьких земель та становлення Німецької імперії, що раніше залишалося недостатньо висвітленим у наявній історіографії. У статті розглянуто динаміку розвитку процесу створення єдиної Німецької імперії. Проаналізовано пріоритет такого об’єднання, яке було здійснено внаслідок династичних війн Пруссії з Данією, Австрією та Францією, що дозволило Німеччині стати однією з провідних країн Європи. Результати дослідження свідчать про те, що з часу призначення у 1862 року на пост прем’єр-міністра діяльність О. Бісмарка визначала німецьку політику. «Залізом і кров’ю», але водночас і дипломатичним талантом він у 1871 році втілив у життя мрії про заснування імперії, хоча й не зміг повною мірою стабілізувати внутрішню ситуацію, про що свідчить протистояння із політичним католицтвом та робітничим рухом. Таким чином, можемо зробити наступні висновки, що заснування Німецької імперії внаслідок трьох воєн, які велися під орудою Пруссії: у 1864 році – спільно з Австрією – проти Данії за Шлезвіг-Гольштайн; 1866 році – проти Австрії, після чого було утворено предтечу Німецької імперії – Північнонімецький союз; і 1870–1871 роках – проти Франції змінило розстановку сил у Європі; «кревна ворожнеча» із Францією тільки загострилася. Становище розташованої у центрі Європи Німеччини було хитким, однак О. фон Бісмарк уміло обминав усі небезпеки, які чигали на новостворену державу після 1871 року, завдяки своїй масштабній та хитромудрій політиці на зовнішньополітичній арені. Наступники О. фон Бісмарка в бездумному прагненні до світового панування знищили його здобутки.