Трансформація сексуальної поведінки людини в умовах німецько-радянської війни - Гінда, Володимир (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Мета дослідження – на основі наративних джерел німецько-радянської війни та сучасних напрацювань сексології, воєнної антропології, психології, соціології проаналізувати вплив воєнної екстреми на сексуальну сферу людини. Методологія дослідження. Розвідка ґрунтується на загальнонаукових методах узагальненні, історичного аналізу, синтезу, порівнянні, систематизації, об’єктивності. До роботи залучені методи історії повсякдення та мікроісторії, але основна увага зосереджена автором на використанні міждисциплінарного підходу, який дав змогу поглянути на проблему не лише з точки зору історичного контексту, а людської сексології та психології. Справа втому, що пояснити ці зміни лише спираючись на науковий інструментарій історичної науки не можливо. Наукова новизна полягає в тому, що завдяки аналізу спогадів ветеранів і напрацювань інших наук вперше зроблено спробу поглянути на зміну людської сексуальної поведінки чоловіків і жінок в роки німецько-радянської війни, виокремити можливі зміни та пояснити їх природу. Висновки. Систематизований і проаналізований автором історичний матеріал дав змогу зробити певні узагальнення, які не можуть сприйматися категорично усталеними, але все ж мають право на життя. Перше, війна активно впливала сексуальну культуру та сферу людину, змінювала її стереотипи, погляди на речі, які за мирного часу вважалися табу. Друге, у мілітаризованому суспільстві інтимні стосунки зазнавали значної лібералізації, секс не завжди сприймався як щось приватне чи особистісне, активно сприяла цьому воєнна мораль. Третє, головним каталізатором змін у інтимній сфері людей, зазвичай виступав сексуальний потяг, який активно проявлявся у молодих людей (рідше старшого віку) після адаптації до воєнних реалій.