Просвітницько-видавнича діяльність Драґана Цанкова у середині ХІХ ст. - Крютченко, Марія Леонідівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Стаття присвячена дослідженню раннього етапу діяльності Драґана Цанкова у 1850-х рр., формуванню його суспільно-політичних і культурно-просвітницьких поглядів, а також його ролі у розвитку болгарського книгодрукування та журналістики в середині ХІХ ст. Особливу увагу приділено створенню друкарні, заснуванню товариства «Община на бьлгарската книжнина» та видавничій діяльності журналу «Бьлгарски книжици». У результаті дослідження встановлено, що діяльність Д. Цанкова відіграла важливу роль у консолідації болгарської інтелігенції, поширенні національної освіти та формуванні модерної болгарської національної свідомості. Очевидно, що його книговидавничі та публіцистичні ініціативи стали важливим чинником розвитку болгарської культури й громадської думки, а співпраця із західноєвропейськими колами та підтримка католицьких місій суттєво вплинули на еволюцію його політичних поглядів у подальшому.