Українсько-чехословацькі відносини в 1920-1930-х рр. - Біліченко, Лідія Сергіївна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті досліджуються дипломатичні, культурні, міграційні взаємовідносини між Україною та Чехословаччиною у міжвоєнний період (1920-1930-ті рр.). З’ясовано, що українсько-чехословацькі відносини у 20–30-х рр. ХХ ст. визначалися, перш за все, широкою державною допомогою українським емігрантам після Першої світової війни, статусом Підкарпатської Русі, розвитком культурних відносин між народами та заснуванню дипломатичних представництв Чехословацької Республіки у Львові (на той час підконтрольна територія Польщі) та УСРР. Встановлено, що польсько-чехословацькі відносини у 1920 р. були переважно ворожими та напруженими через територіальні суперечки, головним епіцентром яких був Цешинський конфлікт. Однак, це не завадило тому що у 1921 р. у Львові було відкрито консульство Чехословаччини, яке діяло до 1939 р. Генеральним консулом Чехословацької Республіки у Львові протягом 1921-1928 рр. був Франтішек Штиліп, а 11 жовтня 1928 р. його на посаді змінив Ян Їрасек. Останніми чехословацькими консулами у Львові стали Вацлав Чех та Карел Махачек. Виявлено, що паралельно розвивалися міждержавні відносини Чехословаччини з УСРР. Так, 6 червня 1922 р. УСРР та Чехословаччина підписали у Празі торгову угоду. Вона юридично закріпила обмін дипломатичними та торговельними місіями, які діяли між державами з 1921 року, та стала важливим кроком у прориві міжнародної ізоляції радянської України. Одночасно розпочався обмін торговельними місіями. Чехословацьку місію очолив дипломат і фахівець Й. Гірса. Слідом після укладеного торговельного договору між Чехословацькою Республікою і УСРР Міністерство іноземних справ Чехословаччини наказом перейменовує Торговельну місію на Представництво Чехословацької Республіки в УСРР (м. Харків). Представником було призначено В. Бенеша, а його заступником став В. Гоуска. Однак, довго Представництво Чехословацької Республіки в УСРР не проіснувало: 1 жовтня 1923 р. посольство Чехословаччини в Харкові було перетворено на відділення посольства Чехословаччини в Москві та остаточно і повністю було ліквідовано в лютому 1927 р. Відділення ж посольства в Києві було закрито під тиском радянського уряду в лютому 1924 р. У 1936 р. було відновлення українсько-радянсько-чехословацьких відносин з відкриттям Генерального консульства Чехословацької Республіки у Києві, яке діяло під керівництвом генерального консула Р. Брабця до 1938 р.