Протестантська етика в умовах війни та повоєнного відновлення України - Остащук, Іван Богданович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Стаття присвячена аналізу протестантської етики як ціннісного ресурсу для українського суспільства в умовах повномасштабної російської агресії та майбутнього повоєнного відновлення. Досліджено концептуальну спадщину Макса Вебера, зокрема ідею покликання, аскетичної дисципліни, індивідуальної відповідальності та підзвітності як засад громадянського суспільства. Розмежовано протестантизм як конфесію і протестантську етику як ціннісну систему, що дозволяє аналізувати її як культурний феномен поза конфесійними межами. Показано, що протестантські громади України, передусім баптистські та п’ятидесятницькі та виявили непропорційно високий рівень організованості та ефективності в гуманітарній відповіді на воєнну кризу. Встановлено, що масова волонтерська мобілізація 2022–2026 років демонструє ціннісну граматику, функціонально близьку до протестантської етики: індивідуальна ініціатива, підзвітність, відповідальність за спільне благо. Визначено три ключові ціннісні ресурси для повоєнного відновлення, а саме культура праці як покликання, підзвітність як антикорупційний механізм та горизонтальна самоорганізація як модель громадянського суспільства. Водночас виявлено напруження між протестантською ціннісною системою та особливостями українського соціокультурного контексту. Розглянуто дискусійне питання про можливість секулярного засвоєння протестантської трудової етики поза живою релігійною традицією, з посиланням на досвід Японії, Південної Кореї та Тайваню. Аргументовано, що ціннісна система, відірвана від інституційного середовища, ризикує перетворитися на декларацію без практичного ефекту. Ключовим завданням для України визначено інституційне закріплення і масштабування ціннісного імпульсу волонтерської культури через громадянські, освітні та професійні структури. Зроблено висновок, що засвоєння протестантської ціннісної спадщини можливе лише через критичний діалог із власними культурними матрицями, а не механічне перенесення.