Використання GIS-технологій у викладанні та дослідженні історії - Марків, Інна Степанівна; Головата, Оксана Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У сучасному світі, де технології постійно еволюціонують, використання геоінформаційних систем (далі – GIS) у викладанні історії та дослідженні історичних процесів набуває дедалі більшої актуальності. Порушена проблематика є актуальною, оскільки GIS-технології здатні трансформувати традиційні методи навчання, відкриваючи нові можливості для аналізу й візуалізації історичних даних. Мета статті полягає у вивченні можливостей застосування GIS у викладанні історії та здійсненні наукових досліджень, а також в оцінці їхнього впливу на підвищення ефективності освітнього та дослідницького процесів. Методологічну основу дослідження становить комплекс теоретичних та емпіричних методів. Зокрема, аналіз дав змогу систематизувати сучасні підходи до впровадження GIS-технологій в історичні студії, а синтез – узагальнити отримані дані в цілісну систему. Шляхом абстрагування було виокремлено закономірності застосування геоінформаційних технологій. Метод індукції сприяв формуванню загальних висновків на основі окремих прикладів використання GIS, тоді як дедукція дала змогу адаптувати теоретичні положення до практичних потреб освітньої та дослідницької практик. Емпіричний складник дослідження охоплює спостереження за освітніми практиками впровадження GIS-технологій та описом моделей їхньої інтеграції в освітній процес. У процесі дослідження проаналізовано сучасні підходи й методи застосування GIS-технологій в історичних дослідженнях і викладанні історії, як-от картографічний, просторово-часовий, геостатистичний, моделювання процесів, інтерактивний та міждисциплінарний. Виявлено основні переваги GIS, серед яких візуалізація даних, інтерактивність, точність просторового аналізу та можливість комплексного аналізу історичних явищ. Водночас визначено обмеження, пов’язані з технічними вимогами, якістю даних, складністю інтерпретації та потребою в спеціальній підготовці викладачів. Запропоновано перспективні напрями розвитку, зокрема 3D-реконструкції, застосування інструментів штучного інтелекту, моделювання альтернативних історичних сценаріїв, гейміфікацію навчання та створення динамічних колективних карт. У теоретичному аспекті доведено, що GIS-технології формують новий рівень просторово-історичних досліджень, інтегруючи методи різних наук і розширюючи інструментарій дослідника. У практичному контексті встановлено, що їхнє застосування підвищує ефективність освітнього процесу, сприяє розвитку аналітичного й критичного мислення та активізує пізнавальну діяльність здобувачів освіти. Водночас ефективність упровадження GIS залежить від рівня цифрової підготовки та ресурсного забезпечення освітніх і наукових установ.