Соціальні медіа в цифровій дипломатії: комунікативні можливості, етичні вимоги та інформаційна безпека - Огньова, Катерина Юріївна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
у статті проаналізовано соціальні медіа як інструмент дипломатичної комунікації в умовах цифровізації міжнародних відносин, посилення ролі публічної дипломатії та зростання значення інформаційної безпеки у зовнішньополітичній діяльності держави. Окреслено сутність дипломатичної комунікації, її основні функції, зміну традиційних каналів дипломатичного спілкування та поступове перенесення частини офіційної взаємодії у цифрове середовище. Розкрито можливості соціальних мереж для оперативного поширення офіційної інформації, підтримання зв’язку з громадськістю, комунікації з іноземними аудиторіями, реалізації публічної дипломатії, реагування на кризові ситуації та формування міжнародного іміджу держави. Узагальнено особливості використання Twitter(Х), Facebook, Instagram, YouTube, TikTok і Telegram у діяльності міністерств закордонних справ, посольств, консульств та міжнародних організацій, оскільки ці платформи забезпечують швидке інформування, візуальне пояснення позиції держави, підтримку громадян за кордоном і залучення ширшої аудиторії до міжнародного діалогу. За допомогою аналізу наукової літератури, нормативних матеріалів, порівняльного підходу й контент-аналізу встановлено, що цифрова дипломатія поєднує інформаційну, репрезентативну, кризову та іміджеву функції, а її ефективність залежить від професійного планування змісту повідомлень, своєчасності реагування та технічної захищеності офіційних ресурсів. Охарактеризовано організаційні, документаційні, етичні та безпекові аспекти ведення офіційних сторінок дипломатичних установ, зокрема вимоги до точності повідомлень, узгодженості комунікаційної стратегії, культурної чутливості, захисту персональних даних, архівування цифрових матеріалів і дотримання дипломатичного етикету в онлайн-середовищі. Визначено ризики, пов’язані з дезінформацією, фейковими акаунтами, кібератаками, фішингом, витоком конфіденційної інформації та репутаційними втратами, які можуть виникати через помилки в офіційній цифровій комунікації. Наукова новизна статті полягає в поєднанні аналізу комунікативного потенціалу соціальних медіа з оцінкою етичних вимог, документаційної організації та безпекових обмежень, що дає змогу розглядати цифрову дипломатію не лише як канал поширення інформації, а як комплексну систему управління офіційною міжнародною комунікацією. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання сформульованих положень для удосконалення ведення офіційних акаунтів дипломатичних установ, підготовки комунікаційних регламентів, навчання персоналу та розроблення заходів протидії інформаційним загрозам.