Громадсько-політична діяльність Володимира Кубійовича у роки Другої світової війни (1939–1945) - Соляр, Ігор Ярославович; Сіромська, Ганна Миколаївна; Матіко, Антоніна Михайлівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті представлено результати дослідження основних напрямків, змісту і значення громадсько-політичної діяльності В. Кубійовича у роки Другої світової війни. Проаналізовано участь В. Кубійовича у створення Українського національного об’єднання та Українського центрального комітету. Виокремлено напрями громадсько-політичної діяльності В. Кубійовича в окреслений історичний період (організаційний, репрезентаційний, видавничий, культурно-освітній, харитативний, військово-політичний). З’ясовано роль В. Кубійовича у формуванні дивізії «Галичина», висвітлити його кроки щодо реорганізації діяльності Українського центрального комітету на завершальному етапі Другої світової війни. Встановлено, що громадсько-політична діяльність В. Кубійовича у 1939–1945 рр. була тісно пов’язана з Українським центральним комітетом й спрямовувалася на захист інтересів українського населення окупованих гітлерівцями західних земель України. Підтверджено оцінку британського вченого Дж. Армстронга, який вважав В. Кубійовича провідним діячем серед сучасників-українців, які найбільше зробили для підтримки українства. Констатовано, що В. Кубійович співпрацював з німецькою окупаційною владою. Проте ця колаборація не мала політичного характеру, оскільки В. Кубійович очолював добродійну організацію і зробив надзвичайно багато для порятунку українців від голоду, репресій, дбав про зростання українського громадського, культурного, освітнього і релігійного життя, піклувався про українську пресу і видавництво наукової та художньої літератури. Важко переоцінити масштаби його різновекторної діяльності, результатом якої стало зосередження зусиль сотень українських громадських діячів на збереження, а принагідно й розбудову позаполітичних ділянок життя українського суспільства. Тисячі українців завдячують йому життям, можливістю працевлаштування і виживання у складних умовах війни та окупації. Десятки організацій і установ культурного, освітнього, господарського, благодійницького спрямування змогли продовжити свою працю під егідою УЦК на чолі з В. Кубійовичем. Водночас у статті запропоновано періодизацію громадсько-політичної діяльності В. Кубійовича у роки Другої світової війни.