Соціально-побутові умови життя містян в кін. ХХ – на поч. ХХІ ст. (на прикладі Черкаської області) - Дудник, Олена Володимирівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Статтю присвячено аналізу соціально-побутових умов життя міського населення одного конкретного регіону (в даному випадку Черкащини). На основі архівних документів, преси, наукової літератури проаналізовано особливості соціально-побутових умов, які домінували в повсякденному житті міського населення України, зокрема Черкаської області, кінця ХХ-поч. ХХІ ст.: співвідношення заробітної плати та купівельної спроможності, забезпеченість житлом, побутовим обслуговуванням, охорона здоров’я, комунальний благоустрій тощо. 1992 – початок 2000-х рр. – Україна переживала небувалу за рівнем економічну кризу, деградувала соціальна сфера, посилилося зубожіння населення. Початок 2000-х – покращення соціальної ситуації, зростання доходів населення, підвищення купівельної спроможності українців. Для висвітлення побуту міського населення Черкаської області застосовано історико-антропологічний, історико-ситуативний та системний підходи та використано загальнонаукові й спеціальні історичні методи дослідження. Результати дослідження свідчать про те, що у 1991–2005 рр. соціально-побутові умови життя населення міст обласного підпорядкування Черкащини зазнали радикальних і глибоких змін. Зумовлювалися вони трансформацією економічної системи України, яка стала на дуже непростий шлях переходу від планової адміністративно-командної системи господарювання до ринкової. Причинами соціально-побутових проблем міського населення в Україні в 1991–2005 рр., були: глибока економічна криза; прорахунки у спробах реформування економіки України; надзвичайно високий рівень інфляції; недостатня розробленість законодавства і нормативної бази з питань соціального захисту населення при переході до ринкової економіки, недоліки в діяльності законодавчих і виконавчих органів влади із соціального забезпечення населення.