Формування громадянського суспільства у США в першій половині XIX ст.: соціальні та політичні чинники - Яковенко, Катерина Володимирівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз процесу формування громадянського суспільства у Сполучених Штатах Америки в першій половині ХІХ ст. крізь призму соціальних і політичних чинників. Метою дослідження є виявлення ключових структурних передумов, механізмів і форм становлення громадянської активності в умовах трансформації американського суспільства. Методологічну основу становлять принципи історизму, системності та міждисциплінарного підходу, що дозволило розглянути взаємодію соціально-економічних змін і політичних інституцій у процесі становлення громадянських практик. Особливу увагу приділено аналізу соціальної структури американського суспільства, зокрема ролі дрібної власності, соціальної мобільності та індивідуальної економічної автономії як підґрунтя громадянської участі. Фронтир відігравав роль простору прискореної політичної соціалізації, у межах якого навички локального самоврядування формувалися швидше, ніж у регіонах зі сталою адміністративною структурою. Проаналізовано розвиток добровільних асоціацій як одного з ключових механізмів громадянського суспільства, що забезпечував залучення населення до публічного життя, формування громадської думки та реалізацію реформаторських ініціатив. Показано їхній зв’язок із такими суспільними рухами, як аболіціонізм і ранній жіночий рух. Висвітлено вплив демократизації виборчого права, становлення масових політичних партій і розвитку федералізму на розширення політичної участі громадян. Доведено, що поєднання інституційних змін і соціальної активності сприяло утвердженню нових форм взаємодії між суспільством і державою. При цьому акцентовано на внутрішніх суперечностях цього процесу, зумовлених існуванням рабства, расових і гендерних обмежень, а також політикою щодо корінного населення. Зроблено висновок, що формування громадянського суспільства у США в першій половині ХІХ ст. відбувалося як динамічний, багатовимірний і внутрішньо суперечливий процес, який заклав інституційні та ціннісні основи подальшого розвитку демократії.