Формування особистості о. Климентія (Казимира) Шептицького у дитячі та юнацькі роки (1869 – 1892): родинні, освітні та релігійні впливи - Василів, Павло Романович; Знак, Андрій Володимирович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті проаналізовано дитячі та юнацькі роки о. Климентія (Казимира) Шептицького у контексті формування його світогляду, освітніх орієнтацій і передумов вибору духовного шляху. На основі біографічного, історико-генетичного та системного підходів досліджено вплив родинного середовища, освітніх практик і релігійного виховання на становлення особистості майбутнього діяча Української греко-католицької церкви. Встановлено, що вирішальну роль у формуванні його морально-ціннісних орієнтирів відіграли аристократичні традиції роду Шептицьких, поєднані з глибокою релігійністю та високим рівнем домашньої освіти. З’ясовано, що початкове навчання під керівництвом домашніх педагогів забезпечило ранній інтелектуальний розвиток і формування мовних та культурних компетентностей. Показано, що навчання у гімназії св. Анни в Кракові та на правничому факультеті Ягеллонського університету, а також освітній досвід у Мюнхені та Парижі сприяли інтеграції Казимира Шептицького в європейський інтелектуальний простір і розширенню його світоглядних горизонтів. Доведено, що важливими чинниками становлення його особистості були також релігійно-моральне виховання, вплив духовних осіб і родинного оточення, зокрема приклад брата – митрополита Андрей Шептицький. Обґрунтовано, що процес формування ідентичності Казимира Шептицького мав складний і багатовимірний характер, поєднуючи елементи польського культурного середовища та української церковної традиції. Встановлено, що ранній період його життя став визначальним у виборі духовного покликання та подальшої діяльності як церковного діяча. Зроблено висновок, що комплексний аналіз дитячих і юнацьких років дозволяє глибше зрозуміти генезу світогляду Климентія Шептицького та витоки його служіння.