Греко-католицьке духовенство в українському національному русі Східної Галичини у міжвоєнний період - Колб, Наталія Михайлівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті розглядаються особливості участі греко-католицького духовенства в процесах національного руху українців в умовах перебування Східної Галичини під владою Польської Республіки. Дослідження акцентує увагу на політичних та соціальних умовах у яких перебували українці у міжвоєнний період і визначає заходи, в яких брало участь та ініціювало духовенство Греко-Католицької Церкви. Особливо важливим є аналіз участі духовенства в процесах проголошення Західноукраїнської Народної Республіки в умовах польсько-українського протистояння, збереження національної самобутності українців. Метою дослідження є аналіз діяльності духовенства ГКЦ в контексті суспільно-політичних та релігійних процесів Галичини. Застосовані методи аналізу, синтезу, узагальнення та систематизації дозволяють дослідити участь греко-католицького духовенства в процесах національного руху українців Східної Галичини у міжвоєнний період. Результати дослідження свідчать про те, зважаючи на активну асиміляційну політику польської адміністрації, яка мала на меті інтегрувати Східну Галичину до складу Польщі, греко-католицьке духовенство, будучи вагомою національною силою, що стабілізувала та об’єднувала українське суспільство, брало активну участь у суспільно-політичному та культурно-освітньому житті регіону. Це сприяло зростанню українського національного руху в Галичині. Підтвердженням консолідації національних сил стала залученість духовенства до проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, а також його діяльність у культурно-просвітницьких товариствах. Духівництво поширювало релігійні видання та літературу, організовувало урочисті відзначення важливих історичних подій України, підтримувало національне пробудження та ініціювало створення Католицької Акції.