Філософське осмислення театральності маркетингових комунікацій як соціального феномена - Гришин, Богдан Юрійович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті здійснено соціально-філософський аналіз феномену театральності у сучасних маркетингових комунікаціях в умовах трансформації цифрового інформаційного простору. Визначено, що під впливом розвитку медіа, соціальних мереж і цифрових технологій комунікаційне середовище дедалі більше набуває рис глобальної «сцени», де бренди виконують роль соціальних акторів, а споживачі виступають не лише глядачами, але й активними учасниками комунікаційного процесу. У таких умовах маркетингові комунікації виходять за межі традиційного інструменту просування товарів і послуг та постають як складний соціокультурний механізм формування символічних образів, наративів і ціннісних орієнтацій сучасного суспільства. Встановлено, що театральність у маркетингових комунікаціях проявляється через використання елементів сценарію, ролей, символічних образів, перформативних практик і візуально-емоційних засобів впливу, що формують певний комунікативний простір взаємодії між брендом та аудиторією. Особливу роль у цьому процесі відіграють сторітелінг, брендинг, івент-маркетинг та цифрові комунікації, які дозволяють створювати емоційно насичені комунікаційні наративи та формувати тривалу прихильність споживачів до бренду. Проаналізовано соціально-філософські підходи до інтерпретації театральності у працях Е. Ґоффмана, Ґ. Дебора та Ж. Бодріяра, що дозволяють розглядати маркетингові комунікації як форму символічної репрезентації соціальної реальності. Доведено, що маркетингові комунікації виконують важливу соціокультурну функцію, оскільки сприяють формуванню символічного простору сучасної культури, впливають на формування соціальних цінностей, поведінкових моделей і стилю життя споживачів. Систематизовано основні прояви театральності у сучасних маркетингових технологіях та окреслено їх філософські виміри, зокрема драматургічний, символічний, перформативний, комунікативний, культурний та естетичний. Обґрунтовано, що театральність маркетингових комунікацій постає як багатовимірний соціокультурний феномен, який поєднує елементи соціальної взаємодії, символічної репрезентації та культурної інтерпретації, відіграючи важливу роль у формуванні сучасного комунікативного простору та впливі на суспільну свідомість.