Негативні наслідки перебування «похідно-польових дружин» у військах Червоної армії та партизанських загонах - Гінда, Володимир Васильович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Мета – проаналізувати негативний вплив перебування коханок командирів Червоної армії та партизанських загонів на загальну обстановку серед бойового складу у військах. Автор прослідковує поведінку «похідно-польових жінок» у військах, їх ставлення до рядового складу, можливі зловживання командирів у питані нагородження відповідних жінок чи призначення на посади в штабах. Наукова новизна. Вперше зроблена спроба поставити проблему нестатутних стосунків у Червоній армії та партизанських загонах, а саме інтимний аспект, у наукову площину, та показати можливі негативні наслідки його присутності у військах для морального духу та бойової обстановки. Під час роботи над статтею були використані методи історичного аналізу, аналітичний, дедуктивний і джерелознавчий, застосовані напрацювання наукових шкіл воєнної антропології, історії повсякдення та соціальної історії. Аналіз історичного матеріалу дав змогу зробити висновки про те, що наявність коханок у командирів Червоної армії чи партизанських загонів могла значно погіршувати виконання бойових завдань, моральний стан рядового чи командного складу. Зафіксовані непоодинокі випадки зловживань командирів у питанні нагородження своїх «жінок» нагородами, отриманні військових звань, призначенні на посади, які не відповідали їх статусу, звільнення від бойової служби тощо. Любовні романи призводили до погіршення дисципліни у штабах та взаємостосунків між командирами, особливо у випадках, коли в одну жінку закохувалися кілька чоловіків. Все це не сприяло зосередженню на бойових завданнях, тому керівництво армії намагалося проводити серед військових відповідну виховну роботу, а інколи вдавалося до більш жорстких методів пов’язаних зі звільненням з посад, пониженням у званнях чи віддаванню під трибунал.