Відкриття поведінкового надлишку та реконструкція цифрової ідентичності в концепції капіталізму стеження Шошани Зубофф - Павлова, Олена; Чикало, Олена (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Наявний етап трансформацій соціуму викликає багато інтерпретацій та суперечок. Оптика сучасної гуманітаристики намагається концептуалізувати складну картину «великої трансформації» та формулює багато занепокоєнь її наслідками. Метою дослідження є визначення базових елементів «капіталізму стеження» в репрезентації американської дослідниці Шошани Зубофф. Методологія ґрунтується на поєднанні порівняльного аналізу концептів історичних форм капіталізму та обґрунтування організаційного значення інструменталізму як нової форми соціального контролю. Крім того дослідження орієнтується на класичні критерії наукової обєктивності та систематичного розгляду матеріалу. У результатах дослідження визначено базові терміни, як-от: «поведінковий надлишок», «поведінковий прогноз» та «цифрова ідентичність». Зв’язок цих елементів дозволяє пояснити відмінність механізму накопичення капіталізму стеження не лише порівняно з аграрним та індустріальним капіталізмом, а й порівняно із цифровим. У контексті останнього пояснено специфіку капіталізму стеження. Розглянуто декілька стратегій критики концепції капіталізму стеження. У цьому ракурсі визначено базові характеристики різних історичних форм модерності. Продемонстровано відмінність між тоталітаризмом та інструменталізмом як різними типами влади та відповідні їм форми соціальних суб’єктів, а також різні підходи до розуміння капіталізму стеження та перспективність його організаційних висновків. У висновках узагальнюються базові позиції концепції капіталізму стеження американської дослідниці Шошани Зубофф в перспективі розкриття нового механізму накопичення капіталу. Зокрема, здійснюється уточнення зв’язку між базовими елементами такого механізму: поведінковим надлишком – поведінковим прогнозом – цифровою ідентичністю.