Нова філософія їжі у опціях постіндустріального суспільства: ілюзії і перспективи культурної експансії - Дорожко, Владислав Васильович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Їжа в повсякденному житті людини є насамперед біологічною потребою, але вона посідає важливе місце також у культурі як критерій ідентичності. Глибокі трансформації харчових практик у постіндустріальному суспільстві вплинули на те, що їжа набуває статусу культурного коду та засобу соціальної ідентифікації. Цифровізація та глобалізація смаку формують нову філософію їжі. Метою статті є повне філософсько-культурологічне осягнення нової філософії їжі в реаліях постіндустріального суспільства через виявлення головних оман сучасних гастрономічних звичаїв та обґрунтування можливостей культурного поширення харчування як суспільного й знако́вого явища. Методологія дослідження ґрунтується на використанні філософського аналізу, культурологічного погляду та соціології, порівняння, контент-аналізу, медіаподій. Результати. Досліджено ключові характеристики та вплив на харчові практики в умовах постіндустріального суспільства. Визначено концепції «гастрономічної ідентичності», «їжі як медіа» та «кулінарного перформансу». Визначено головні ілюзії харчової свідомості. Проаналізовано механізми псевдоіндивідуалізації харчового вибору в умовах алгоритмізації та трендової економіки. Оцінено потенціал їжі як інструменту культурної експансії. Окреслено перспективи альтернативних моделей харчування як чинників соціокультурних трансформацій. Сформовано узагальнену модель майбутнього розвитку філософії їжі з урахуванням технологічних, антропологічних та етичних викликів. У висновках обґрунтовано, що нова філософія їжі у постіндустріальному суспільстві згуртовує реальні можливості з численними ілюзіями усвідомленого споживання. Глибоке осмислення харчових практик дозволяє окреслити шанси їхнього впливу на соціокультурні зміни та формування майбутньої філософії їжі.