Імплементація елементів STEAM-освіти в історичну підготовку для розвитку системного мислення здобувачів освіти - Баличева, Лариса Вікторівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Метою дослідження є теоретичне осмислення та структурно-функціональне моделювання STEAM-орієнтованого підходу до викладання історії з урахуванням когнітивних, діяльнісних і рефлексивних компонентів системного мислення здобувачів освіти в умовах цифровізації й зростання міждисциплінарних освітніх вимог. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз і синтез сучасних наукових джерел з проблем STEAM-освіти та розвитку мислення, системний, компетентнісний і міждисциплінарний підходи, узагальнення педагогічного досвіду, структурно-функціональне моделювання, а також порівняльний аналіз дидактичних можливостей окремих STEAM-елементів у гуманітарному, зокрема історичному, освітньому контексті. У результаті дослідження обґрунтовано дидактичний потенціал історичної освіти як середовища для формування системного мислення шляхом інтеграції STEAM-елементів. Розроблено структурно-функціональну модель інтеграції STEAM-освіти в процес історичної підготовки, у межах якої кожен компонент STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) співвіднесено з основними складниками системного мислення: аналізом причинно-наслідкових зв’язків, цілісним баченням історичних процесів, моделюванням динамічних соціально-історичних систем, прогнозуванням можливих наслідків та рефлексією результатів навчальної діяльності. Визначено дидактичні умови ефективної реалізації STEAM-підходу в історичній підготовці, схарактеризовано трансформацію ролі викладача як фасилітатора навчання та активну, дослідницько-проєктну позицію здобувачів освіти. Доведено, що використання міждисциплінарних STEAM-проєктів, цифрових інструментів, візуалізацій і креативних завдань підвищує глибину осмислення історичних явищ і сприяє формуванню системного мислення. У висновках зазначено, що імплементація STEAM-елементів в історичну підготовку є ефективним засобом розвитку системного мислення здобувачів освіти та відповідає сучасним викликам цифровізації, міждисциплінарності й компетентнісної орієнтації освіти. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення методики викладання історії, розроблення інноваційних освітніх програм і подальших наукових досліджень у галузі STEAM-інтеграції в гуманітарній освіті.