Спадщина військово-промислового комплексу СРСР в Україні після відновлення незалежності 1991 р. - Кравець, Наталія (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Дослідження висвітлює кризову трансформацію оборонно-промислового комплексу України після розпаду СРСР у 1991 році. Визначено, що Україна успадкувала надлишкові запаси радянського озброєння, які перевищували національні потреби. У дослідженні запропоновано комплексне переосмислення трансформації оборонно-промислового комплексу України після 1991 року як результату структурних управлінських рішень і стратегічних обмежень перехідного періоду, а не як автоматичного наслідку розпаду СРСР. Доведено, що український оборонно-промисловий комплекс (ОПК) розвивався за пострадянською моделлю, що характеризувалася низькою адаптивністю до зовнішніх викликів, неспроможністю ефективно забезпечувати потреби сил оборони, високою залежністю від державного фінансування, недостатньою прозорістю, а також слабкою фінансовою дисципліною й виконавською відповідальністю. Звернено увагу на те, що протягом 1990-х – початку 2000-х бюджет України поповнювався здебільшого за рахунок експорту надлишкових запасів радянської зброї та боєприпасів зі складів, водночас ця практика не сприяла технологічному оновленню чи інвестиції в нові розробки. Проаналізовано і надано оцінку ключовим факторам, що впливали на формування повноцінної вітчизняної оборонної галузі: перехід від планової до ринкової економіки; трансформацію методів управління; відсутність розвиненої нормативно-правової бази; розрив інтегрованих виробничих циклів. Визначено, що спадщина ВПК України потребувала диверсифікації виробництва, технологічної модернізації, зменшення залежності від Росії, адаптації до ринкових умов і нових геополітичних реалій. Ефективна реалізація цього потенціалу вимагала системних реформ, державної підтримки та інтеграції в міжнародні оборонні кооперації для збереження й розвитку оборонних спроможностей у контексті незалежності. Підкреслено, що за відсутності комплексної державної стратегії та на тлі геополітичної нестабільності значна частина радянської спадщини або була втрачена, або не реалізована в повному обсязі.