(Не)справедливість памʼяті, або (без)памʼятство справедливості: перехідне правосуддя і трансформаційна памʼять в реаліях повномасштабної російсько-української війни - Стародубцева, Лідія Володимирівна; Петренко, Дмитрій Володимирович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Метою цього дослідження є концептуалізація процесу памʼятування як форми справедливості в реаліях повномасштабної російсько-української війни. Ключовою проблемою є пошук відповіді на питання, як можлива справедлива памʼять і чи можлива памʼятлива справедливість під час війни. Методологічною стратегією аналізу є інтердисциплінарний підхід на перетині таких галузей гуманітарних досліджень як філософія справедливості, етика, соціально-політичні дослідження перехідного правосуддя і memory studies. У результатідослідження уточнено поняттєво-категоріальний апарат досліджень пам’яті як форми справедливості в умовах війни (на основі розрізнення понять fairness, justice і equity); проведено компаративний аналіз класичних соціально-філософських теорій справедливості ХХ століття (ліберально-егалітарний підхід Джона Ролза, ліберально-правовий підхід Фрідріха-Августа фон Гаєка і дискурсивний підхід Юрґена Габермаса), що слугують концептуальним фундаментом розуміння трансформаційної памʼяті і перехідного правосуддя; обґрунтовано базовий теоретико-методологічний інструментарій дослідження етичного виміру памʼятування як форми справедливості в умовах війни на основі компаративного аналізу концепцій Вальтера Беньяміна, Сьюзен Зонтаґ, Еммануеля Левінаса і Теодора Адорно; визначено ключові тематичні напрями сучасних досліджень памʼяті про війну як форми “відтермінованої справедливості” в українському інтердисциплінарному науковому просторі (у т. ч. “опрацювання минулого” і робота з травмою; політики пам’яті; локальні та глобальні практики памʼятування як формування архіву свідчень і меморіалізація). Головним висновком дослідження є обґрунтування необхідності імплементувати концепції перехідного правосуддя і трансформаційної памʼяті в сферу українського гуманітарного дискурсу, присвяченого політикам памʼяті і комеморативним практикам в умовах повномасштабного російського вторгнення в Україну.