Самоусвідомлення та свобода вибору: екзистенційний вимір формування свідомості - Гальчинський, Дмитро Олександрович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена поглибленням соціальних, екзистенційних і цифрових трансформацій сучасного світу, що істотно змінюють умови формування людської свідомості та ідентичності. У ситуації зростання невизначеності, кризових викликів і алгоритмічного посередництва традиційні уявлення про автономність суб’єкта, свободу вибору та відповідальність виявляються недостатніми для пояснення реальних практик самовизначення. Це актуалізує потребу у цілісному філософському осмисленні процесів самоусвідомлення з урахуванням екзистенційного, соціального та тілесного вимірів людського буття. Метою дослідження є філософське обґрунтування свободи та самоусвідомлення як взаємопов’язаних чинників становлення свідомості й ідентичності людини шляхом аналізу динаміки вибору та відповідальності в умовах сучасних соціальних, цифрових і екзистенційних трансформацій. Методологічну основу дослідження становлять екзистенційно-феноменологічний підхід, герменевтичний аналіз, міждисциплінарний синтез філософських, соціальних і психологічних концепцій, а також метод концептуального моделювання. У роботі застосовано методи аналізу й узагальнення для осмислення сучасних форм свободи, вибору та відповідальності, а також інтерпретації тілесного і соціального досвіду у процесі формування свідомості. Результати дослідження полягають у концептуалізації свідомості як відкритого екзистенційного процесу, що формується у взаємодії свободи, вибору, відповідальності, соціальних практик і тілесного досвіду. Обґрунтовано онтологічний характер свободи як передумови суб’єктності та показано, що відповідальність є її змістовним продовженням, а не зовнішнім обмеженням. Доведено, що вибір у сучасному світі набуває багатовимірного характеру в умовах цифровізації та кризових ситуацій, зберігаючи водночас ключову роль у формуванні автентичної ідентичності. Запропоновано авторську інтегративну модель становлення свідомості, яка поєднує екзистенційний, соціальний і тілесний виміри людського досвіду та дозволяє подолати редукціоністські підходи до розуміння свідомості.