Книга як медіатор життєтворчості в освітньому та суспільному просторі - Карпець, Любов Анатоліївна; Газнюк, Лідія Михайлівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Книга як медіатор життєтворчості співвідноситься з двома фундаментальними іпостасями: «людина зовнішня» / «людина внутрішня». Осмислення книги за образом і подобою людини зумовлює подібність їхніх характеристик: з одного боку, вона персоніфікується (розумна книга, книга - як найкращий супутник у житті, книга дає поради і відповіді на складні питання у проблемних життєвих ситуаціях), з іншого боку – матеріально-ідеальна співвіднесеність форми і змісту книги дає підстави для метафоричних моделей як то «життя людини як прочитана книга» (перегортати сторінки життя) та «людина як книга»» (читати в невербальних рухах, читати в очах, читати в душі). Метою статті є філософське осмислення книги як медіатора життєтворчості в освітньому та суспільному просторі, а також виявлення її ролі у формуванні духовних цінностей, культурної пам’яті та особистісного розвитку. У дослідженні застосовано філософські методи, що забезпечують багатовимірний аналіз книги як медіатора життєтворчості. Використано діалектичний підхід для простеження історичної еволюції книги, герменевтичний – для інтерпретації смислів і культурних контекстів, феноменологічний – для аналізу досвіду читача, а також аксіологічний та культурно-історичний методи для виявлення ціннісних і соціокультурних вимірів її функціонування. Такий методологічний інструментарій дозволяє розкрити освітні, етичні, комунікативні та інклюзивні функції книги у сучасному суспільному просторі. У сучасному світі, де інформаційні потоки стають більш фрагментарними, а технологічне середовище мозаїчним, книга знову постає як медіатор глибоких смислів, досвіду та життєтворчості. Вона формує духовний простір людини, стає інструментом діалогу між поколіннями. Книга є медіатором між суспільством, людиною, освітньою реальністю. Вона презентує минуле, сьогодення й майбутнє, інтерпретуючи, створюючи і зберігаючи його. І саме в цьому вбачаємо філософський сенс книги, її місце й універсальність у суспільному просторі.