Історіографічний потенціал студентських праць видатних випускників історико-філологічного факультету університету Св. Володимира - Соколова, Наталія Дмитрівна; Попова, Оксана Борисівна; Олексин, Ігор Ярославович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Метою дослідження є проведення аналізу студентських наукових робіт видатних випускників історико-філологічного факультету Університету Св. Володимира – М. Владимирського-Буданова, Д. Багалія, Є. Тарле, І. Огієнка. Методологічно стаття базується на принципах історизму, об’єктивізму та системності. В роботі застосовано аналітичний, описовий, порівняльно-історичний методи дослідження. Актуальність даної статті обумовлена впровадженням до наукового обігу низки не опублікованих рукописних творів, що зберігаються в фонді Державного архіву м. Києва. Це дозволило визначитися з науковими інтересами вищезазначених істориків в період студентства, встановити їх рівень фахової підготовки та прослідкувати за впливом наукових керівників на процес становлення їх наукового світогляду. Визначено, що під керівництвом знаних викладачів університету, а саме: В. Антоновича, І. Лучицького, В. Перетця молодими дослідниками були написані наукові роботи, присвячені проблемам української та всесвітньої історії. Частина цих праць (М. Владимирський-Буданов, Є. Тарле) написана на високому науковому рівні, удостоєних медальних нагород або схвальних рецензій наукових керівників. Певні положення кандидатських творів М. Владимирського-Буданова, Є. Тарле, І. Огієнка не втратила своєї актуальності і в наш час. Доведено, що проблематика студентських робіт всіх зазначених молодих дослідників, знайшла продовження в їх наукових розвідках у період професійної діяльності.