Етика і соціальна відповідальність телережисури: документальні формати як інструмент суспільного діалогу - Жернова, Анна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Актуальність теми зумовлена потребою переосмислення соціальної відповідальності телебачення в період інформаційних викликів, воєнних подій та зростання ролі публічних мовників у консолідації суспільства. Метою дослідження є обґрунтування етичної парадигми телережисури як інструменту культурної комунікації та представлення авторської методики етичного режисерського наративу (МЕРН), яка інтегрує гуманістичні, професійні та технологічні орієнтири творчого процесу. Методологічну основу становлять принципи етичного аналізу, структурно-функціональний і порівняльний підходи, а також методи спостереження, узагальнення та художньо-документального моделювання. У ході дослідження розкрито значення документальних фільмів «Дивись українською!» та «Пекельне відрядження» як прикладів соціально орієнтованої режисури, що поєднує правдивість факту, емпатію та культурну місію. Результати дослідження підтвердили, що етична режисура є не лише професійною компетенцією, а ціннісним кодом сучасного телебачення, який визначає його моральну якість і соціальну місію. У межах цієї концепції художня виразність не суперечить правді, а підсилює її, створюючи умови для глибшого емоційного розуміння реальності. Етичний підхід у режисурі трансформує саму природу телевізійного продукту – з інструмента впливу на засіб виховання довіри, емпатії та культурного самопізнання суспільства. Запропонована методика етичного режисерського наративу (МЕРН) визначає комплексний механізм реалізації моральних принципів у творчому процесі - від вибору теми й побудови драматургії до комунікації з глядачем. Її практичне застосування дозволяє створювати контент, у якому факт і почуття, реальність і художність співіснують у гармонії, забезпечуючи емоційну достовірність і глядацьку довіру. Результати апробації методики у документальних фільмах «Дивись українською!» та «Пекельне відрядження» засвідчили, що етична режисура може стати ефективним інструментом суспільного діалогу та культурної єдності, сприяючи утвердженню гуманістичних цінностей, збереженню національної пам’яті й посиленню ролі публічних медіа як простору спільного осмислення.