Міжкультурні аспекти невербальної комунікації у викладанні англійської мови - Богуцький, Вадим Миколайович; Колодіна, Лариса Степанівна; Артиш, Ольга Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Запропоноване дослідження вивчає міжкультурні аспекти невербальної комунікації під час викладання англійської мови. Його мета – виявити міжкультурні аспекти невербальних засобів спілкування та пошук шляхів їх впровадження у процес викладання англійської мови. Наукова новизна роботи полягає в комплексному осмисленні невербальної комунікації як складника міжкультурної комунікативної компетентності та в обґрунтуванні доцільності її цілеспрямованого формування в процесі навчання англійської мови. За допомогою комплексу методів, таких як синтез, абстрагування, індукція та дедукція, було досягнуто намічених цілей. Результати дослідження показали, що під час усного спілкування емоції передаються за допомогою навмисних і ненавмисних стимулів між співрозмовниками: міміку, жести, зорові контакти і положення тіла людини, які часто можуть сказати набагато більше за те, що планувалося, або навіть викривати обман і нещирість. Основні компоненти невербальної комунікації є універсальними, однак, коли йдеться про спілкування на міжнародному рівні, ватро пам’ятати, що вони не завжди трактуються однозначно, адже дуже сильно залежать від культурної специфіки. Саме тому, так звані невербальні відмінності стають причиною типових комунікативних труднощів, уникати яких можна лише навчаючись. У глобалізованому світі, де цифрові технології стирають межі між державами і формують мультикультурний простір, вкрай важливо переосмислити традиційні підходи до викладання англійської мови з урахуванням міжкультурного компонента невербальної комунікації під час її вивчення. Адже у процесі викладання іноземних мов (у нашому випадку – англійської) невербальному спілкуванню приділяється все ще мало дослідницької уваги. З’ясовано, які засоби спілкування є невербальними та визначено їх роль для реалізації успішної міжкультурної взаємодії. Визначено культурну специфіку засобів невербального спілкування у середовищі англомовного спілкування та окреслено міжкультурні розбіжності під час невербальної комунікації англійською мовою. Представлено роль невербальної комунікації у формуванні міжкультурної комунікативної компетентності та обґрунтовано її місце у ній. Висновки продемонстрували, що формування невербальної комунікації сприяє підвищенню рівня міжкультурної чутливості, розвитку емпатії та готовності до ефективної взаємодії з представниками інших культур. Практична значущість дослідження полягає у можливості використання його результатів для розроблення навчальних матеріалів, вправ і методичних рекомендацій, спрямованих на інтеграцію невербального компонента в процес навчання англійської мови. Авторський внесок полягає у запропонуванні методичних підходів до формування навичок міжкультурної невербальної комунікації у здобувачів освіти.