Використання цифрових архівів у дослідженнях і викладанні історії в закладах вищої освіти - Стефанюк, Галина Василівна; Маліков, Василь Володимирович; Вітенко, Микола Дмитрович (Вісник гуманітарних наук, 2026)
У статті проаналізовано дидактичний потенціал цифрових архівних ресурсів у науково-дослідній та освітній діяльності закладів вищої освіти. Окреслено основні напрями їх інтеграції в освітній процес, зокрема як інструменту розвитку аналітичного мислення, формування дослідницьких умінь і підвищення якості роботи з історичними джерелами. Обґрунтовано педагогічну доцільність залучення оцифрованих матеріалів для активізації пізнавальної діяльності здобувачів і модернізації історичної освіти. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні та аналізі можливостей використання цифрових архівів у наукових історичних дослідженнях і викладанні історії в закладах вищої освіти, а також у визначенні їхнього дидактичного потенціалу, переваг і обмежень у формуванні дослідницьких компетентностей та розвитку критичного історичного мислення здобувачів вищої освіти. Для реалізації мети дослідження застосовано комплекс методів, спрямованих на аналіз використання цифрових архівів у науковій діяльності та викладанні історії в закладах вищої освіти. Історико-системний метод використано для вивчення структури цифрових колекцій, а порівняльний аналіз – для визначення переваг оцифрованих першоджерел порівняно з традиційними навчальними матеріалами. Результати дослідження показали, що використання цифрових архівів у навчанні історії в закладах вищої освіти покращує якість засвоєння освітнього ресурсу, сприяє розвитку критичного мислення та полегшує доступ до первинних джерел. Упровадження цифрових ресурсів сприяє зростанню мотивації здобувачів до самоосвіти, формує навички роботи з великими масивами даних і підвищує рівень цифрової грамотності. Інтеграція архівних матеріалів також посилює міждисциплінарні зв’язки та розвиток аналітичної компетентності, водночас вимагаючи належної методичної підтримки й цілеспрямованої підготовки викладачів. У висновках наголошено, що цифрові архіви є ефективним інструментом науково-дослідної та освітньої діяльності закладів вищої освіти. Їх використання сприяє підвищенню якості засвоєння історичного матеріалу, розвитку критичного й аналітичного мислення здобувачів, формуванню дослідницьких умінь і цифрової грамотності. Водночас інтеграція цифрових ресурсів в освітній процес потребує належного методичного супроводу та цілеспрямованої підготовки викладачів, що забезпечує повноцінну реалізацію дидактичного потенціалу архівних колекцій у викладанні історії та наукових дослідженнях.