Трансформація історичної освіти під впливом штучного інтелекту - Стрілюк, Олена Борисівна; Вітенко, Микола Дмитрович; Добрунова, Людмила Едуардівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Стрімке впровадження інструментів штучного інтелекту в освітню сферу зумовлює глибинне реформування змісту, методів і організації навчання, що особливо актуально для історичної освіти як галузі, орієнтованої на роботу з текстами, інтерпретацію джерел та формування критичного мислення. Використання алгоритмів машинного навчання, систем автоматизованого аналізу текстів і генеративних моделей змінює традиційні практики викладання історії, охоплюючи роль викладача, методи навчання та освітні результати. Метою статті є концептуальне осмислення трансформації історичної освіти під впливом штучного інтелекту та виявлення основних напрямів його застосування в освітньому процесі з урахуванням педагогічних, методологічних і етичних аспектів. Методи. У дослідженні застосовано міждисциплінарну практику, що поєднує елементи педагогічного аналізу, історіографічного методу та засади освітньої аналітики. Використано порівняльний аналіз традиційних і цифрово орієнтованих моделей навчання, узагальнення наукових публікацій, зокрема структурно-функціональний аналіз впливу інструментів штучного інтелекту на навчальні цілі та результати. Результати. Обґрунтовано, що штучний інтелект сприяє персоналізації навчання історії, розширює можливості роботи з історичними джерелами та підвищує аналітичний рівень освітнього процесу. Виявлено, що використання інтелектуальних систем зміщує акценти з репродуктивного засвоєння фактів на інтерпретацію, моделювання історичних процесів і формування навичок критичного оцінювання інформації. Водночас визначено ризики, пов’язані з алгоритмічними упередженнями, спрощенням історичного наративу та зниженням самостійності мислення здобувачів освіти. Висновки. Узагальнено, що трансформація історичної освіти під впливом штучного інтелекту має системний характер і потребує науково обґрунтованого педагогічного супроводу. Ефективне використання інтелектуальних технологій можливе за умови поєднання інноваційних інструментів із класичними принципами історичної науки, дотримання академічної доброчесності та чіткого усвідомлення меж автоматизації освітнього процесу.