Роман Дяків — особистість, яка гуртувала навколо себе сподвижників - Лампека, Микола (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Дослідження творчого та наукового доробку провідного вченого, видавця, культурно-громадського діяча Романа Степановича Дяківа полягає у теоретичному осмисленні значення його творів для вітчизняної культури та систематизації й упорядкуванні даних про них, а також визначенні впливу цього доробку на процеси, які формували самобутній образ української наукової спільноти другої половини ХХ — поч. ХХІ ст. що розвивалась у парадигмі національних традицій. Саме рівень самобутності окремих національних традицій є вагомим підґрунтям для пошуків української національної ідентичності. Коло зацікавлень Романа Степановича охоплювало широкий спектр суспільного життя українців — від процесів облаштування побуту і господарства до етичних та теологічних аспектів. Короткий ретроспективний огляд матеріалів, над якими працював Дяків, засвідчує пильну увагу автора до витоків і формотворчих засад, що кардинально вплинули на менталітет української нації. Тематика усіх його публікацій наукового та публіцистичного характеру спрямована у площину сприяння сталому розвитку українського суспільства в контексті світових тенденцій при збереженні етнічної ідентичності. Окрім того, Роман Дяків, як економіст за фахом, зробив вагомий внесок у становлення національної економіки конкурентно-спроможною, заснувавши Міжнародну економічну фундацію для сприяння українському підприємництву, та зареєструвавши Мистецький благодійний фонд ім. М. Бойчука в Київському державному інституті декоративно-прикладного мистецтва та дизайну. Матеріали дослідження можуть мати практичне використання і бути задіяними при розробці курсів з таких навчальних дисциплін, як історії українського підприємництва, торгівлі, етнографії, туризму, міжнародних відносин.