Плюралізм світоглядних культур та його вплив на розвиток української національної ідентичності - Полоз, Павло Ігорович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті досліджено плюралізм світоглядних культур в контексті його впливу на розвиток української національної ідентичності. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю проведення системного аналізу ролі світоглядного та культурного плюралізму у процесах формування сучасної української національної ідентичності. Основними проблемами визначено недостатню вивченість практичних механізмів реалізації культурного та релігійного плюралізму в Україні. Метою даного дослідження є комплексне теоретико-філософське осмислення значення світоглядного та культурного плюралізму як визначального фактора формування та динамічної трансформації української національної ідентичності в умовах історичної мінливості та сучасних соціокультурних викликів. Дослідження передбачає системний аналіз того, яким чином множинність філософських традицій, культурно-ціннісних орієнтацій, мовних практик і історико-наративних структур формує та модифікує ідентифікаційний простір української нації, встановлює специфіку його еволюційного розвитку та забезпечує потенціал для зміцнення соціальної консолідації національної спільноти. У статті було використано міждисциплінарний підхід, що інтегрує філософський, культурологічний, історико-герменевтичний та соціокогнітивний аналіз. Метод компоративного аналізу надав змогу визначити головні відмінності та взаємовпливи філософських парадигм, що визначають сучасну структуру української національної ідентичності. Герменевтичний та феноменологічний підхід застосовано для осмислення трансформацій світоглядних моделей та людської ідентичності під впливом історичних та соціокультурних чинників. Наукова новизна полягає у комплексному аналізі впливу плюралізму світоглядних культур на формування української національної ідентичності, шляхом інтеграції філософських, культурологічних та соціокогнітивних підходів. Авторський внесок полягає у встановлені, що визначальним чинником консолідації національної ідентичності, розвитку інклюзивної громадянської моделі та зміцнення соціальної солідарності являється культурний і світоглядний плюралізм. Практична значущість проведеного дослідження полягає у можливості застосування його результатів для більш поглибленого розуміння процесів формування української національної ідентичності в умовах культурного та світоглядного плюралізму. Дослідження показало, що українська національна ідентичність історично виникає на перетині різних культурних, мовних, релігійних та філософських традицій, де взаємодія автохтонного кардіоцентричного афективізму та діалектико-матеріалістичних моделей мислення сприяє розвитку біцентричної структури світоглядних ідентичностей. Зʼясовано, що культурний плюралізм є визначальним фактором консолідації національної ідентичності, забезпечуючи методологічну гнучкість, врахування історичного контексту та етичну рефлексивність у соціальному та політичному розвитку. Визначено, що взаємодія мовної, культурної та релігійної різноманітності сприяє розвитку інклюзивної моделі громадянської ідентичності, тим самим підтримуючи соціальну солідарність та культурну стійкість. У висновках відзначено, що плюралізм в українській філософській та культурній традиції виступає ресурсом для гуманітарного дискурсу, протегуючи методологічним інноваціям, зміцненню етичної свідомості та підтримці національної самобутності. Подальші дослідження мають бути скеровані на деталізованіше дослідження взаємодії культурного плюралізму з політичними, соціальними та релігійними процесами у формуванні національної ідентичності.