Роль міждисциплінарних підходів у розвитку сучасної історичної науки та освіти - Гнот, Соломія Іванівна; Судаков, Сергій Миколайович; Федотова, Оксана Олегівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
Мета статті – з’ясування ролі міждисциплінарних підходів у розвитку сучасної історичної науки та історичної освіти в умовах цифрової трансформації гуманітарного знання. У дослідженні визначено методологічні засади міждисциплінарності, проаналізовано її вплив на оновлення змісту історичних досліджень та окреслено можливості інтеграції методів суміжних дисциплін для підвищення аналітичного рівня інтерпретацій минулого. Мета досягається застосуванням комплексу методів: порівняльного аналізу (для оцінки теоретичних підходів до міждисциплінарності); системного методу (для узагальнення моделей інтеграції соціологічних, антропологічних, культурологічних і цифрових інструментів); контент-аналізу сучасних публікацій та структурно-функціонального підходу (для виявлення трансформацій у практиках історичної освіти). Встановлено, що міждисциплінарність поступово стає методологічною основою сучасної історичної науки, оскільки сприяє переходу від переважно описового вивчення минулого до аналітичного, проблемноорієнтованого та інтегративного дослідження складних соціокультурних процесів. Інтеграція методів соціології та антропології дає змогу глибше усвідомити соціальні структури й практики повсякденності, тоді як культурологічні підходи розширюють можливості інтерпретації символічних та ідентифікаційних компонентів історичного досвіду. Цифрові технології та засоби роботи з великими масивами даних створюють нові типи історичних джерел і сприяють моделюванню процесів, які були недоступними для традиційних методів. У сфері історичної освіти міждисциплінарність стимулює формування критичного мислення, розвиток компетентностей роботи з інформацією різних типів, а також створення навчальних програм, що орієнтовані на синтез гуманітарного, соціального та цифрового складників. У висновках підкреслено, що міждисциплінарні підходи є необхідною умовою модернізації історичної науки та освіти, оскільки сприяють адаптації гуманітарних досліджень до викликів глобалізації, технологічного прогресу та зростання ролі цифрових інструментів. Виявлено обмеження, пов’язані з нерівномірним рівнем розвитку цифрових компетентностей і недостатньою методичною підтримкою в освітніх інституціях. Окреслено напрями подальших досліджень, зокрема поглиблення методології цифрової історії, розроблення моделей інтеграції великих даних (Big Data) в гуманітарні дослідження та вдосконалення міждисциплінарних освітніх стратегій.