Історична політика як інструмент формування громадянської ідентичності - Галуха, Любов Юріївна; Грималюк, Оксана Миколаївна; Мороз, Олена Василівна (Вісник гуманітарних наук, 2026)
В умовах суспільних трансформацій, інформаційних викликів та гібридних загроз зростає роль історичної політики, що актуалізує потребу у формуванні цілісної громадянської ідентичності. У цьому контексті історична пам’ять – це дієвий інструмент ціннісної інтеграції, ресурс легітимації державних рішень та чинник утвердження стійких моделей громадянської поведінки. Метою дослідження є обґрунтування змісту, функцій та інструментарію реалізації історичної політики в процесі утвердження громадянської ідентичності, а також оцінка її впливу на соціокультурну єдність та політичну стабільність. Методологія ґрунтується на поєднанні системного, порівняльного та інституційного підходів, завдяки чому комплексно проаналізовано взаємозв’язок історичної політики з процесами ідентифікації, а також виокремлено основні інструменти її державної реалізації. Застосування контент-аналізу нормативно-правових актів і програмних документів дало змогу простежити динаміку трансформації підходів до регулювання гуманітарної сфери. У результатах дослідження визначено основні напрями впливу історичної політики на формування громадянської ідентичності, зокрема через освітні програми, меморіальні практики, публічні комунікації держави та політику національної пам’яті. Встановлено, що послідовна історична політика забезпечує створення спільної культурно-історичної основи, яка підтримує інклюзивну ідентичність, запобігає фрагментації суспільства та підсилює його стійкість до зовнішніх маніпуляцій. У висновках обґрунтовано, що ефективність історичної політики залежить від наукової об’єктивності, відкритості історичного дискурсу, узгодженості інституційних дій та послідовності реалізації стратегічних рішень у довгостроковій перспективі. Акцентовано на важливості подальшого вдосконалення нормативного забезпечення, підвищенні ролі освіти та активізації суспільного діалогу щодо минулого як передумови формування зрілої громадянської ідентичності та консолідації нації.