Повсякденне як подія: життєтворчість і дизайн у феноменологічній перспективі - Логуш, Віталій; Дроботенко, Мар’яна Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню повсякденного життя як активного, подієвого простору людського буття, де формуються смисли, ідентичності та соціальні взаємодії. Авторка розглядає класичні та сучасні феноменологічні підходи — від Гуссерля, який визначав життєвий світ як базовий горизонт досвіду, до Мерло-Понті, Шюца, Захаві та Ґаллагера, що акцентують на тілесності, взаємодії з іншими та подієвості повсякденних практик. Показано, що повсякденне життя — не просто фон для «великої історії», а простір постійного смислотворення, де людина через щоденні дії, взаємодію з оточенням та культурні практики формує власне буття. Особлива увага приділяється дизайну як інструменту організації життєвого світу. Предмети, простори та цифрові середовища не лише впорядковують повсякденність, а й створюють нові сценарії досвіду, впливаючи на поведінку, сприйняття та соціальні взаємодії. Виявлено ключові виклики сучасного дослідження: необхідність поєднання інтенціональності, тілесності та соціальної взаємодії, вплив цифрових і глобальних трансформацій, а також врахування гендерних і культурних аспектів. Комплексний підхід, що поєднує феноменологічний, герменевтичний і концептуальний аналіз, дозволяє бачити повсякденне життя як динамічний, смислотворчий простір, де життєтворчість і дизайн стають взаємопов’язаними практиками формування середовища і досвіду сучасної людини.