Зародження аграрного машинобудування в Київській губернії (1840-і – 1860-і роки) - Хоменко, Євген Валентинович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті висвітлені основні моменту процесу зародження аграрного машинобудування на Київщині в 1840-х – 1860-х роках. Встановлено, що основною рушійною силою цього процесу став прискорений розвиток місцевої цукрової промисловості, що спонукало власників або найбільш цукрових заводів регіону, або регіонально розташованих мереж таких заводів до створення підприємств, здатних ремонтувати та виготовлювати потрібне їм виробниче устаткування. Подальше інтенсивне розповсюдження Київською губернією промислового цукроваріння збільшувало попит на продукцію таких машинобудівних заводів, що приводило до збільшення їх кількості, а також до зростання чисельності працюючих на кожному з них. З’ясовано, що в період з 1840 р. до 1871 р. на Київщині було утворено п’ять такого роду машинобудівних заводів: Смілянський, Мліївський, Білоцерківський, Шполянський та Уманський, а також ще один завод, спеціалізований на виробництві та ремонті сільськогосподарських машин – Трипільський. Даний дисбаланс в регіональному аграрному машинобудуванні на користь заводів з виробництва устаткування для цукрової промисловості зумовлювався тим, що процес механізації сільськогосподарської праці на Київщині в цей час тільки-но розпочався і проходив дуже повільно. Тому, приріст виробництва основних видів традиційної сільськогосподарської продукції тут був незначним, що дозволяло впоратися з її переробкою морально застарілими технічними засобами, виготовлення яких було налагоджено на селі в кустарний спосіб. Отже, потреба в новітніх засобах механізації переробної промисловості впродовж розглянутого хронологічного періоду стосувалася лише її цукрової галузі. Між тим, всі ці п’ять підприємств, які спеціалізувалися на виробництві обладнання для цукрових заводів, по-штучно виготовляли й ремонтували сільськогосподарські машини – як додатковий вид діяльності, що свідчить за нарощування обсягів застосування на ланах Київщини техніки, виготовлення і ремонт якої у кустарний спосіб уже було неможливим. Разом з тим, виникнення в регіоні протягом обраних хронологічних меж лише одного спеціалізованого на сільськогосподарському машинобудуванні заводу, на якому, до того ж, як додаткова продукція, випускалося обладнання для цукрових заводів, показує, що темпи механізації сільського господарства в цей час у Київській губернії були невисокими.