Переклад як інструмент подолання міжкультурних комунікативних барʼєрів у професійній підготовці перекладачів - Ваврів, Ірина Ярославівна; Конкульовський, Володимир Вікторович; Цепенюк, Тетяна Олегівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню перекладу як ефективного інструменту подолання міжкультурних комунікативних бар’єрів у процесі професійної підготовки майбутніх перекладачів. У центрі уваги перебувають теоретичні засади міжкультурної комунікації в перекладознавстві, роль перекладача як посередника між культурами, а також перекладацькі стратегії й тактики, спрямовані на нейтралізацію культурно зумовлених розбіжностей у комунікативній взаємодії. Особливу увагу приділено формуванню міжкультурної компетентності перекладача та методичним аспектам її розвитку в умовах фахового навчання. Мета статті полягає у теоретичному обґрунтуванні ролі перекладу як інструменту подолання міжкультурних комунікативних бар’єрів та у визначенні ключових напрямів формування міжкультурної компетентності у процесі професійної підготовки майбутніх перекладачів. У дослідженні використано низку методологічних підходів, зокрема міждисциплінарний, комунікативно-прагматичний, соціокультурний та компетентнісний, що уможливило комплексний аналіз перекладу як інструменту подолання міжкультурних комунікативних бар’єрів у професійній підготовці перекладачів. Результати дослідження. Установлено, що інтеграція міжкультурно орієнтованих перекладацьких завдань і автентичних матеріалів у процес фахової підготовки сприяє розвитку міжкультурної чутливості, професійної рефлексії та здатності адекватно інтерпретувати культурно марковані елементи тексту оригіналу. Проаналізовано теоретичні підходи до вивчення міжкультурної комунікації в сучасному перекладознавстві та суміжних наукових дисциплінах. Визначено сутність міжкультурних комунікативних бар’єрів та окреслено їх основні типи. Розкрито роль перекладу як механізму міжкультурної медіації у процесі подолання комунікативних бар’єрів. Охарактеризовано перекладацькі стратегії й тактики, спрямовані на нейтралізацію культурно зумовлених розбіжностей у міжкультурній взаємодії. Досліджено особливості відтворення культурно маркованих одиниць у перекладі з урахуванням прагматичних і соціокультурних чинників. Визначено структуру міжкультурної компетентності перекладача як складника його професійної підготовки. Проаналізовано методичні підходи до формування міжкультурної компетентності майбутніх перекладачів у процесі фахового навчання. Виявлено типові міжкультурно зумовлені помилки у перекладацькій діяльності студентів та встановлено причини їх виникнення. Висновки. Узагальнено основні перекладацькі стратегії й тактики, спрямовані на нейтралізацію культурно зумовлених розбіжностей у процесі міжкультурної комунікації. Визначено методичні орієнтири вдосконалення фахової підготовки майбутніх перекладачів, що передбачають системне впровадження міжкультурно спрямованих перекладацьких завдань та використання автентичних матеріалів у навчальному процесі