Дослідження впливу радянського минулого на сучасні процеси формування української національної ідентичності - Верезомська, Світлана Жоржовна; Каюн, Вікторія Олександрівна; Петрова, Наталія Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Дослідження присвячене комплексному аналізу впливу радянського минулого на процеси формування української національної ідентичності, зокрема в умовах війни та зовнішньої агресії. Метою дослідження є детальне вивчення впливу радянської ідеології, політики, культурних та соціально-економічних реалій того часу на формування національної свідомості українців і процеси деконструкції радянської спадщини в умовах сучасних викликів, зокрема війни, глобалізації та європейської інтеграції. Методи. У роботі застосовано комплексний підхід, що поєднує методи історичного, соціологічного та порівняльного аналізу, а також інтерпретації культурних наративів і фольклору через призму сучасної рефлексії на минуле. Результати дослідження свідчать, що радянські часи залишили глибокий слід у формуванні національної ідентичності України. Через систематичні процеси русифікації, переписування історії та культури, радянські політичні інструменти маніпулювали свідомістю українців, сприяючи послабленню національних почуттів і зниженню національної самосвідомості. Водночас соціальні та психологічні травми внаслідок масових репресій, голодоморів та інших актів політичного терору створили складні культурні контексти для формування української національної ідентичності в пострадянський період. Деконструкція радянської спадщини, що відбувається в Україні від початку незалежності, зокрема через політику декомунізації та переосмислення історичної пам՚яті, є складним і багатогранним процесом, що охоплює не тільки зміни в освіті, культурі та політиці, але й соціальну трансформацію. Висновки. Одним з основних висновків є те, що в умовах війни та зовнішньої агресії формується нова ідентичність, яка сприяє консолідації українського суспільства навколо національних цінностей, відновлення історичної пам՚яті та визнання історичних травм. Цей процес зміцнює національну свідомість і є важливим чинником у боротьбі за незалежність та європейське майбутнє України. Зважаючи на поточні геополітичні реалії, розуміння та врахування впливу радянського минулого на національну ідентичність є критично важливим для майбутнього розвитку України, оскільки це дає можливість збудувати стійке й самосвідоме суспільство, що відновлює свою історію та формує нову національну ідентичність на основі демократичних цінностей.