Культурно-історичний підхід в гносеології - Сустрєтов, Анатолій Станіславович; Макаров, Зоріслав Юрійович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті розглядається культурно-історичний підхід в гносеології. Актуальність цього дослідження полягає у зростаючій потребі переосмислення природничих наук у контексті глобалізації, цифрової трансформації та міжкультурної взаємодії, оскільки вони фундаментально змінюють когнітивні практики сучасної людини. У цьому контексті культурно-історичний підхід набуває особливого значення та зрештою пропонує можливість переосмислення механізмів виробництва та застосування знань у культурно сформованому середовищі. Метою статті є поглиблений філософський аналіз історико-культурного підходу в гносеології, визначення його теоретичного потенціалу для пояснення механізмів виробництва знань та встановлення можливостей його інтеграції в сучасні гносеологічні галузі. Методологія дослідження базується на герменевтичному, системно-структурному, історико-порівняльному та міждисциплінарному підходах, які дозволяють простежити взаємодію культурних, соціальних та когнітивних факторів у когнітивному процесі. Результати дослідження показують, що культурно-історичний підхід пропонує альтернативний погляд на природу знання. Він розглядає знання не як універсальну та позаісторичну даність, а як динамічний процес, що формується на перетині індивідуальних когнітивних здібностей та колективних символічних структур. Уточнення ключових категорій цього підходу – культури, історичності та мови – підкреслює їхню роль як внутрішніх детермінант мислення, що дозволяє застосовувати методи інтерпретації реальності та дослідження меж індивідуальної раціональності. Цей підхід також розкриває механізми культурного посередництва, такі як інтеріоризація знань, функціонування символічних систем та практики, що сприяють переходу від індивідуального досвіду до колективних форм знання. Висновки. Дослідження демонструє, що інтеграція культурно-історичної перспективи в когнітивну, соціальну та практичну гносеологію, а також концепції втіленого пізнання, сприяє розвитку інтегративної моделі сучасної гносеології, яка охоплює культурні, втілені та соціальні виміри людського пізнання. Результати дослідження підкреслюють важливість культурно-історичного підходу як продуктивної методологічної основи для аналізу знань у контексті культурного різноманіття та зростаючої ролі символічних структур у суспільстві.