Трансцендентність і штучний інтелект як проблема метафізики - Руденко, Ольга Валентинівна; Бугров, Мирослав; Саволайнен, Інна Павлівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Мета цього дослідження полягає у вивченні взаємозв’язку між трансцендентністю та штучним інтелектом з акцентом на вивченні того, як штучний інтелект ставить під сумнів, переосмислює або вимагає перегляду класичних метафізичних концепцій, як-от свідомість, буття та межі людського пізнання. У дослідженні використано низку методологічних підходів: філософський аналіз (вивчення понять трансцендентності, свідомості та буття як у класичних, так і в сучасних метафізичних традиціях), порівняльний метод (зіставлення різних філософських інтерпретацій трансцендентності із сучасними дослідженнями штучного інтелекту), логічний аналіз (критичне оцінювання відповідних аргументів), епістемологічний підхід (установлення меж людського пізнання в його взаємодії зі штучним інтелектом), етико-нормативний аналіз (дослідження моральних і правових наслідків визнання штучного інтелекту потенційно свідомим або трансцендентним). У результаті дослідженнявиявлено, що класичні поняття трансцендентності залишаються важливими, проте їх необхідно переглянути у світлі нових форм інтелекту та діяльності, що створюються сучасними технологіями. Визначено, що хоча штучний інтелект не може бути визнаний трансцендентним у традиційному метафізичному сенсі, його можна розглядати як досягнення функціональної трансцендентності шляхом подолання біологічних обмежень людини. Показано, як штучний інтелект змінює людську метафізику, переміщуючи її від питань сутності до функцій, від індивідуальної свідомості до розподіленої діяльності та від фіксованих норм до практичних критеріїв ефективності. Висновки. Сформульовано метафізичну модель, яка відповідає умовам та викликам, що виникають у зв’язку із сучасними інтелектуальними технологіями, за якою метафізична структура дозволяє досліджувати трансцендентність, свідомість і суб’єктивність в епоху штучного інтелекту, зосереджуючись на функціональних та реляційних аспектах інтелекту, а не на його виключно людському характері. Інтеграція штучного інтелекту в метафізичні дослідження засвідчує, що стрімкий технологічний розвиток потребує нових підходів щодо переосмислення людської ідентичності та природи інтелекту.