Концептуальне проектування поліграфічної продукції для репрезентації архітектурної спадщини В.Городецького на Черкащині - Храмова-Баранова, Олена Леонідівна; Гладкова, Ірина Павлівна; Деркач, Сергій Петрович; Кудревич, Вікторія Валеріївна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Cтаттю присвячено значенню засобів графічного дизайну для створення поліграфічної продукції, яка спонукає людину відвідати конкретний туристичний об’єкт. На прикладі створення листівки й іншої рекламної продукції, яка при розповсюджені, зможе привернути увагу до архітектурної спадщини В. Городецького на Черкащині. Творчість В. Городецького початку ХХ ст. на Черкащині – видатна сторінка розвитку архітектури в Україні. На сьогоднішній день для багатьох країн постає важливе завдання — привабити якомога більшу кількість туристів. Адже постійний потік туристів створює позитивний імідж країни, а в цілому туризм приносить значні надходження до місцевих і державного бюджетів. Тому всі країни, які мають певні цікаві з туристичної точки зору об’єкти (чи архітектурні пам’ятки, чи рекреаційні ресурси, чи інші туристичні принади) прагнуть використати їх з максимальною фінансовою вигодою. Ще один шлях привабити людину відвідати певний конкретний туристичний об’єкт — створити серію листівок, що зможе привернути увагу туристів. Для цього використовують такі засоби, як візуальна мова концептуального проектування. Візуальна мова є основним способом передачі інформації, що використовується для створення листівки. В дослідженні систематизовано поліграфічну продукцію і окреслено види й класифікацію листівок, як одного з розповсюджених видів поліграфії. Обґрунтовано естетичний рівень об’єкту в контексті сучасних тенденцій розвитку дизайну. Завдяки використанню засобів графічного дизайну дизайнер має змогу обрати різні методи, техніки і шляхи. Досліджено художньо-естетичні особливості візуального художнього образу в листівках і психологічний вплив на глядача.