Землянки в селах повоєнної України: засіб виживання та індикатор стану відбудови (середина 1940-х – початок 1950-х рр.) - Король, Віталій Миколайович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Мета цієї статті – проаналізувати характерні особливості використання землянок у якості тимчасового житла в сільській місцевості повоєнної України, а також заходи радянської влади щодо ліквідації цього явища протягом відбудовчого періоду в середині 1940-х – на початку 1950-х рр. Використано загальнонаукові та спеціальні історичні методи (порівняльно-історичний, історико-системний, ретроспективний), а також елементи герменевтики і контент-аналізу. Наукова новизна роботи полягає в ґрунтовному дослідженні маловивченого досі питання проживання сільського населення України в землянках протягом періоду повоєнної відбудови. Дослідження базується на запроваджуваних вперше до наукового обігу архівних документах. З’ясовано, що землянки у сільській місцевості України поширилися в через значні руйнування житлового фонду під час війни. Спорудження землянок було можливим без застосування великої кількості повноцінних будматеріалів і здійснювалося з використанням некваліфікованої праці колгоспників та наявних підручних засобів. Це робило землянки максимально доступним видом житла в умовах його нестачі, хоча і проживання в них залишалося некомфортним, антисанітарним та екстремальним. Наявність заселених землянок стала для влади і суспільства індикатором, що показував незавершеність процесу повоєнної відбудови. Водночас завдання з відбудови житла держава покладала на саме населення та місцеві колгоспи, встановлюючи систему директивних вимог і контролю за діяльністю створених будівельних бригад. Забезпечення фінансами, кадрами і будматеріалами з боку держави залишалося вкрай недостатнім. Протягом років відбудови загалом спостерігалося зменшення кількості землянок. Проте інспекційні перевірки, здійснені в областях 1948 р., показували часткове збільшення чисельності цих споруд порівняно з попередніми даними статистики. Не зважаючи на запевнення влади про вчасне завершення відбудови села протягом IV п’ятирічки, подекуди використання землянок тривало ще до середини 1950-х рр. Хоча такі факти і не афішувалися владою, проте вони свідчили, що відновлення житлового фонду завершилося неповністю.