Ад’ютанти українського війська як носії військово- бюрократичного коду доби національно-визвольних змагань - Волосов, Владислав Олегович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Метою дослідження є всебічне вивчення інституту ад’ютантської служби в армії Української Народної Республіки (далі – УНР) в період 1917–1921 рр. та визначення її ролі як носія військово-бюрократичного коду національно-визвольних змагань. Акцентовано на соціально-професійних характеристиках осіб, які обіймали посади ад’ютантів, функціональних завданнях цієї служби та її місці у системі управління військовими формуваннями УНР. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс методів, зокрема історико-архівний аналіз, порівняльний метод, соціологічний аналіз кадрового складу та метод контент-аналізу джерел. Досліджено як внутрішні організаційні механізми армійської служби, так і вплив зовнішніх чинників: політичної нестабільності, воєнних дій та інтернування частин у сусідніх державах. Результати дослідження показують, що ад’ютанти виконували комплекс адміністративних, оперативних та представницьких функцій, забезпечуючи безперервний зв’язок між командним складом і підлеглими підрозділами, координуючи виконання наказів та підтримуючи дисципліну. Соціально-професійний аналіз свідчить, що наявність одночасно досвідчених офіцерів імперського походження та молодих українських офіцерів забезпечувала адаптивність та ефективність військового управління. Порівняльний аналіз з арміями Російської імперії, Австро-Угорщини та Польщі виявив як елементи спадковості, так і національні інновації, що формували специфіку українського ад’ютантського корпусу. Водночас визначено, що діяльність ад’ютантів мала не лише практичне значення для управління армією, але й символічне – формування національної військової традиції, підтримка морального духу підрозділів та закріплення принципів військової честі. У висновках обґрунтовано, що досвід функціонування ад’ютантської служби УНР може бути використаний у сучасних Збройних Силах України для вдосконалення кадрової політики, організаційної структури командного складу та системи внутрішньої комунікації. Окреслено значення інституту ад’ютантів як історичного елементу формування професійної та ідеологічно мотивованої військової еліти українського війська.Метою дослідження є всебічне вивчення інституту ад’ютантської служби в армії Української Народної Республіки (далі – УНР) в період 1917–1921 рр. та визначення її ролі як носія військово-бюрократичного коду національно-визвольних змагань. Акцентовано на соціально-професійних характеристиках осіб, які обіймали посади ад’ютантів, функціональних завданнях цієї служби та її місці у системі управління військовими формуваннями УНР. Для досягнення поставленої мети застосовано комплекс методів, зокрема історико-архівний аналіз, порівняльний метод, соціологічний аналіз кадрового складу та метод контент-аналізу джерел. Досліджено як внутрішні організаційні механізми армійської служби, так і вплив зовнішніх чинників: політичної нестабільності, воєнних дій та інтернування частин у сусідніх державах. Результати дослідження показують, що ад’ютанти виконували комплекс адміністративних, оперативних та представницьких функцій, забезпечуючи безперервний зв’язок між командним складом і підлеглими підрозділами, координуючи виконання наказів та підтримуючи дисципліну. Соціально-професійний аналіз свідчить, що наявність одночасно досвідчених офіцерів імперського походження та молодих українських офіцерів забезпечувала адаптивність та ефективність військового управління. Порівняльний аналіз з арміями Російської імперії, Австро-Угорщини та Польщі виявив як елементи спадковості, так і національні інновації, що формували специфіку українського ад’ютантського корпусу. Водночас визначено, що діяльність ад’ютантів мала не лише практичне значення для управління армією, але й символічне – формування національної військової традиції, підтримка морального духу підрозділів та закріплення принципів військової честі. У висновках обґрунтовано, що досвід функціонування ад’ютантської служби УНР може бути використаний у сучасних Збройних Силах України для вдосконалення кадрової політики, організаційної структури командного складу та системи внутрішньої комунікації. Окреслено значення інституту ад’ютантів як історичного елементу формування професійної та ідеологічно мотивованої військової еліти українського війська.