Кадровий потенціал Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ: історія, сучасний стан та перспективи (1990 – 2024) - Бистрицька, Елла Володимирівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
В статті досліджено кадровий потенціал Тернопільсько-Зборівської митрополії Української греко-католицької Церкви (далі - УГКЦ) з погляду як на історію структури, так і на її сучасний стан. Структурно окреслено ключові етапи розбудови митрополії і чотирьох її єпархій, з яких три є досі чинними. Особлива увага звернута на те, що тільки два з правлячих архієреїв є уродженцями Тернопільщини, четверо – уродженцями Івано-Франківщини та Львівщини. Така тенденція засвідчує, що до появи єпархії, а згодом митрополії УГКЦ в Тернополі ще не було сформовано достатню кількість кадрів для вищих ешелонів управління нею. З іншого боку, експорт цих кадрів на сусідню Хмельниччину і фундація там в 2015 – 2019 рр. окремої Кам’янець-Подільської єпархії засвідчує про високі темпи розвитку митрополії та здатність здійснювати вплив на сусідні області. Мета статті – дослідити історію становлення Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ шляхом огляду її кадрового потенціалу в трьох діючих і одній колишній єпархії, а також поглянути на подальші перспективи їх розвитку шляхом розбудови та реорганізації діючих навчальних закладів як місць постачання нових кадрів як на Тернопільщині, так і для сусідньої Хмельниччини. Наукова новизна. Вперше було досліджено кадровий потенціал Тернопільсько-Зборівської митрополії шляхом огляду життєписів та кадрових призначень на вищі керівні пости в єпархіях митрополії від 1990 по 2024 рр. Зроблено акцент на можливостях реформувати і розбудувати мережу освітніх закладів митрополії як локацій для постачання і омолодження кадрів у ній. Методи дослідження. Аналіз історіографії і матеріалів ЗМІ дозволив систематизувати інформацію про кадровий потенціал Тернопільсько-Зборівської митрополії протягом 1990 – 2025 рр. Використання історико-біографічного методу сприяло реконструкції літопису усіх діючих і одної ліквідованої єпархії в межах митрополії задля того, щоб побачити як сильні, так і слабкі сторони цієї церковної одиниці в складі УГКЦ. Висновки. Отже, виокремлено, що кадровий потенціал можна визначити як можливості колективу за рахунок відповідних ресурсів та засобів досягати ті чи інші результати на тому чи іншому етапі існування організації. У випадку Тернопільсько-Зборівської митрополії ми бачимо, що на перших порах в ній існувало дві єпархії, які були злучені в єдину в 2000-му р. як наслідок утворення ще одної – на півдні Тернопільської області. Основні керівні кадри усіх трьох чинних і одної колишньої єпархій Тернопільсько-Зборівської митрополії, окрім двох єпископів висвячених в 2019 (Кулик) та 2023-му (Фірман) не є тернополянами за походженням. Однак, цей фактор лише більше підкреслює, що кожен з них зміг реалізувати себе саме в чужому для себе регіоні, який з роками став їм як рідний.