Інтеграція елементів медіаграмотності в процес викладання історії як засіб протидії маніпуляціям у сучасному інформаційному середовищі - Плазова, Тетяна Іванівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Метою статті є дослідження ефективності інтеграції елементів медіаграмотності у процес викладання історії як засобу протидії маніпуляціям у сучасному інформаційному середовищі. Актуальність дослідження зумовлена стрімким зростанням інформаційних потоків, поширенням дезінформації та маніпулятивних технологій, що негативно впливають на формування критичного мислення та історичної свідомості здобувачів освіти. Підкреслено, що сучасний освітній процес потребує комплексного підходу, який передбачає поєднання традиційних методів викладання із сучасними інформаційно-комунікаційними технологіями та медіаосвітніми практиками. У статті застосовано комплекс методів дослідження, зокрема аналіз наукових публікацій та нормативних документів, порівняльний аналіз методик інтеграції медіаграмотності в освітні програми, контент-аналіз прикладів медіатекстів та навчальних завдань, а також опис практичних вправ і кейсів для розвитку критичного мислення. Особливу увагу приділено аналізу методів роботи з першоджерелами, технік розпізнавання фейків і маніпуляцій, використання проєктної діяльності, дискусій та дебатів, які дозволяють здобувачам освіти ефективно оцінювати достовірність інформації та аналізувати історичні події в цифровому середовищі. Результати дослідження свідчать, що інтеграція медіаграмотності у викладання історії значно підвищує рівень критичного мислення здобувачів освіти, їхню здатність протидіяти інформаційним маніпуляціям та формує стійкі компетентності для навігації в сучасному медіапросторі. Аналіз педагогічних практик демонструє ефективність використання інтерактивних методів навчання, персоналізованих освітніх маршрутів та віртуальних інформаційних середовищ, що сприяє більш глибокому засвоєнню навчального матеріалу та розвитку аналітичних навичок. У висновках підкреслюється необхідність системного впровадження медіаграмотності в освітні програми підготовки педагогів та забезпечення адаптації міжнародних практик до умов українських закладів вищої освіти. Також визначено перспективи подальших досліджень, зокрема порівняння ефективності різних методик формування медіаграмотності та оцінювання їх довгострокового впливу на критичне мислення та інформаційну стійкість здобувачів вищої освіти.