Правовий статус фінікійський міст Іспанії та їхня інтеграція в римську систему управління - Драченко, Єлизавета Олександрівна (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Метою даного дослідження є встановити правовий статус, механізми інтеграції до римської системи влади й особливості розвитку фінікійських міст Піренейського півострова в ранню епоху римського панування (206 р. до Р.Х. – І ст.), а також проаналізувати процеси адаптації багатовікових фінікійських спільнот до нових політико-правових реалій та з’ясувати специфіку їхнього включення до римського устрою. Методологічну основу становить комплекс історичних методів, зокрема історико-критичний, порівняльно-історичний, хронологічний, й елементи нумізматичного аналізу, використані при роботі із монетами досліджуваних міст. Результати дослідження засвідчують, що більшість фінікійських міст Іспанії здобули федеративний статус, що забезпечувало їм значну внутрішню автономію, в особливості місто Гадес. Більшість інших фінікійських центрів, таких як Малака, Сексі, Абдера, Ебес тощо мали подібний статус, виняток становив лише Новий Карфаген. З’ясовано, що фінікійські міста продовжували карбувати власні монети з традиційною іконографією та пунічними написами, що свідчить про збереження культурної ідентичності та економічного розвитку. Повстання 197 р. до Р.Х. відображало конфлікт між римськими намірами централізації та прагненнями місцевих еліт зберегти автономії, а не антиримські настрої. Висновки дослідження демонструють, що римська політика щодо фінікійських міст Іспанії характеризувалась гнучкістю та прагматизмом, внаслідок чого фінікійські спільноти успішно адаптувалися до римської системи, поєднуючи лояльність до нової влади зі збереженням культурних традицій, синтезом римських і фінікійських елементів, що сприяло економічному розвитку регіону та формуванню специфічної культурної ідентичності у цьому регіоні. Апогеєм цього стало присвоєння муніципальних прав фінікійським містам у І ст. до Р.Х. – І ст., що засвідчило їхню повну інкорпорацію до римської державно-правової системи.