Федеральний Художній Проєкт США (1935–1943) як приклад державної підтримки мистецтва у кризові періоди - Виноградов, Андрій Олександрович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу діяльності Федерального Художнього Проєкту США (FAP) у 1935–1943 роках як прикладу державної підтримки мистецтва в умовах економічної кризи. Дослідження розглядає функціонування FAP у контексті політики Нового курсу Франкліна Делано Рузвельта, зосереджуючи увагу на його впливі на скорочення безробіття серед митців, розвитку культурної інфраструктури та популяризації мистецтва серед населення. На основі аналізу архівних джерел і звітної документації окреслено основні напрями діяльності FAP та методи їхньої реалізації. Досліджено роль громадських мистецьких центрів як платформ для художньої освіти, виставкової діяльності та інтеграції мистецтва в соціокультурний простір. Проаналізовано діяльність ключових виставкових проєктів, зокрема експозицій «Нові горизонти в американському мистецтві» (1936) та «Індіанське мистецтво Сполучених Штатів» (1941), що сприяли збереженню культурної спадщини США. Окрему увагу приділено дослідженню монументального живопису, процесу створення муралів у громадських просторах та їхньому значенню в історичній ретроспективі. Розглянуто попередні ініціативи Нового курсу щодо підтримки мистецтва, їхню специфіку та вплив на подальший розвиток FAP. Визначено причини закриття ранніх програм та їхній внесок у формування структурної організації Проєкту. Аналізується фінансова модель FAP, механізми взаємодії з місцевими громадами та культурними інституціями, що забезпечило масштабний вплив цієї ініціативи. Висвітлюється роль Холгера Кегіла як керівника FAP, який розглядав мистецтво як засіб соціальної трансформації. Наукова новизна обґрунтовується тим, що стаття здійснює аналіз суспільного значення та впливу Федерального Художнього Проєкту, що раніше залишалося недостатньо висвітленим у наявній історіографії. Акцентується увага на ролі FAP не лише як мистецької ініціативи, а й як інструменту соціально-економічної трансформації, досліджуючи його вплив на інтеграцію мистецтва в громадський простір, підтримку безробітних митців та формування культурної політики США. У статті обґрунтовано, що Федеральний Художній Проєкт США не лише виконував функцію антикризового регулювання, а й відіграв важливу роль у формуванні довготривалої державної культурної політики. Результати дослідження можуть бути використані для розробки сучасних стратегій державної підтримки мистецтва в умовах економічних криз. Висвітлені механізми взаємодії державних структур з художниками та культурними інституціями можуть слугувати орієнтиром для формування програм соціального захисту митців. Аналіз фінансової моделі FAP дає можливість оцінити ефективність державних інвестицій у культурну сферу та їхній довготривалий вплив на суспільний розвиток. Отримані висновки можуть бути корисними для істориків, культурологів, економістів, а також для розробників державних програм у сфері культури та мистецтва.