Етична відповідальність користувачів метавсесвіту як основа для формування цифрової культури - Волошина, Наталія Миколаївна; Гангал, Артур Васильович; Санакуєв, Микола Георгійович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена стрімким поширенням технологій метавсесвіту та посиленням їхнього впливу на соціокультурні процеси, комунікацію та цифрову ідентичність. Виклики інформаційної епохи актуалізують потребу у формуванні нових підходів до етичної поведінки користувачів, оскільки саме етична відповідальність стає основою довіри, безпеки та гармонійного розвитку цифрової культури. Мета дослідження полягає у з’ясуванні сутності етичної відповідальності користувачів метавсесвіту як фундаментальної складової формування цифрової культури. Особливу увагу приділено розкриттю теоретичних засад, окресленню ключових ризиків і викликів у віртуальному середовищі та розробленню алгоритму формування етичної поведінки користувачів у контексті розвитку цифрової культури. Методи дослідження. Використано системний і структурно-функціональний підходи, а також методи аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення. Це дало змогу здійснити комплексне вивчення етичних засад цифрової взаємодії, визначити ризики та загрози для користувачів метавсесвіту і запропонувати практико-орієнтовані механізми їх подолання. Результати дослідження. Обґрунтовано сутність етичної відповідальності користувачів як важливого елемента цифрової культури, що інтегрує моральні, правові та соціальні виміри. Систематизовано головні ризики та виклики, зокрема маніпуляції, дезінформацію, загрози приватності та формування залежності, які виникають у метавсесвіті та впливають на етичність цифрових практик. Запропоновано алгоритм формування етичної поведінки користувачів, що охоплює етапи усвідомлення, освіти, регулювання, практичного застосування, контролю та інституціоналізації цифрової культури. Висновки. Доведено, що етична відповідальність є ключовим чинником становлення сучасної цифрової культури. Формування етичних практик користувачів у метавсесвіті забезпечує розвиток відповідального цифрового громадянства, сприяє зміцненню довіри та безпеки у віртуальному середовищі. Отримані результати можуть бути використані для розроблення стратегій цифрової етики, освітніх програм і нормативних регуляторів, що спрямовані на формування етичної цифрової культури.