Трансформація культурної політики України в умовах війни: аналіз інституційної адаптації - Ущапівський, Олександр Миколайович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Метою статті є комплексне дослідження трансформацій культурної політики України в умовах воєнного стану, зокрема змін у функціонуванні державних і громадських інституцій, а також переосмислення пріоритетів культурного розвитку в умовах екзистенційної загрози. Актуальність теми зумовлена необхідністю наукового осмислення гуманітарного фронту опору, де культура постає не лише як інструмент комунікації чи збереження спадщини, а як чинник мобілізації ідентичності, психологічної стійкості та соціального згуртування. Методи дослідження поєднують історико-філософський аналіз концептів культури, інституціональний підхід до оцінки змін у політиці держави, герменевтичний аналіз змісту офіційних документів та культурних ініціатив, а також компаративний аналіз досвіду інших країн у подібних кризових обставинах. Методи збору даних включали контент-аналіз офіційних звітів та нормативних документів, моніторинг медіа та соціальних мереж, аналіз публікацій і висловлювань представників культурної сфери, а також компаративний огляд міжнародного досвіду адаптації культурної політики в умовах кризи. Емпіричну базу становлять офіційні звіти та аналітичні документи Міністерства культури та інформаційної політики України (2022–2024), законодавчі акти та нормативно-правові ініціативи в гуманітарній сфері, результати моніторингу активності громадських ініціатив, інтерв’ю та публікації митців, кураторів, експертів у сфері культури, а також база цифрових культурних практик, що збиралася у 2022–2025 роках через медіа, соціальні мережі та онлайн-архіви. Основними результатами дослідження є виявлення ключових векторів інституційної адаптації: поява нових форм культурної дипломатії, активізація цифрових культурних практик, переорієнтація роботи музеїв, бібліотек, культурних центрів на підтримку армії та переселенців. Визначено, що в умовах війни культурна політика виконує не лише репрезентативну функцію, а й функцію гуманітарного опору, збереження смислової єдності суспільства, боротьби з дезінформацією та психологічним тиском. Особливу увагу приділено аналізу змін у законодавстві, зокрема впровадженню спрощених процедур підтримки культурних проектів, переосмисленню понять «національної спадщини» та «інформаційної безпеки». У висновках наголошено, що культурна політика України проходить етап глибокої переорієнтації — від нормативного адміністрування до гнучкої відповіді на соціальні та безпекові виклики. Формується нова модель культурного управління, що поєднує елементи децентралізації, мережевої взаємодії та кризового менеджменту. Такий підхід дозволяє не лише забезпечити збереження національного культурного простору, а й сприяє його оновленню відповідно до викликів часу. Стаття демонструє потенціал культурної політики як інструменту стійкого розвитку, символічного спротиву та соціального відновлення в умовах війни.