Історіографічний потенціал студентських робіт Володимира та Василя Ляскоронських - Соколова, Наталія Дмитрівна; Олексин, Ігор Ярославович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Брати Володимир та Василь Ляскоронські – українські професійні історики, які залишили значний науковий доробок із вітчизняної та всесвітньої історії. Випускники історико-філологічного факультету Університету Св. Володимира, які в студентські роки активно займались дослідницькою роботою, автори наукових праць, нагороджених золотою та срібною медаллю. Однак, студентський період їх життя вивчали мало, а студентська спадщина залишилась поза увагою істориків. Мета дослідження – проаналізувати студентські роботи братів Ляскоронських, визначити їх історіографічний потенціал. Методологічну основу дослідження склали загальнонаукові принципи – історизму, об’єктивності, системності. В статті застосовано аналітичний, описовий, порівняльно-історичний методи. Проведений аналіз праць братів-істориків засвідчив, що студентські роботи написані на високому науковому рівні і частково їх положення не втратили актуальності і в наш час. Володимир Ляскоронський залишив по собі твори джерелознавчого характеру. Всі роботи мають однакову структуру, де студент намагався викласти коротку біографію автора джерела, охарактеризувати основні події, описані в досліджуваних працях і визначити їх достовірність. Василь Ляскоронський в студентські роки під керівництвом В. Антоновича дослідив історію виникнення українського козацтва та представив роботу з регіональної історії, присвячену Переяславщині давньоруської доби. Срібну медаль Василь Григорович отримав за твір, де детально викладаються події першого етапу протистояння католиків та гугенотів у Франції ХVІ ст. Вже в ці роки історик використовуватиме улюблений ним метод аналогії для заповнення історичних пробілів. Аналізовані в статті студентські твори братів Ляскоронських заслуговують на їх оприлюднення і демонструють високий рівень фахової підготовки їх авторів.