Трансформація морально-правової культури в контексті глобалізаційних змін - Козловець, Микола Адамович; Кочетов, Леонід Глібович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Стаття присвячена дослідженню етичних і філософських аспектів морально-правової культури в умовах глобалізаційних змін, особливостей трансформації національної правової системи. Глобалізація, новітні технології, економічні зміни та соціальні трансформації зумовлюють конвергенцію правових норм та моральних цінностей й ідеалів, спонукають до переосмислення понять морально-правової культури, дослідження аксіологічних вимірів морально-правової проблематики глобалізованого світу. З позицій філософсько-правового аналізу та системи методів наукового пізнання розглянуто правові феномени, зв’язки і суперечності взаємодії моралі й права в сучасному суспільстві, особливості трансформації морально-правової дійсності під впливом глобалізаційних процесів і новітніх технологій, основні аспекти впливу процесів європейської інтеграції на трансформацію морально-правової культури українців. Встановлено, що процеси європейської інтеграції й активна участь у них України є важливими чинниками, які обумовлюють інноваційні зміни у національній правовій системі, а також визначають трансформацію морально-правової культури українців з урахуванням універсальних цінностей Європейського Союзу (ЄС). Доведено, що поступова, але цілеспрямована політика держави щодо втілення універсальних цінностей права ЄС сприяє їх засвоєнню населенням України на ментальному рівні зі збереженням національно-культурних особливостей. Констатовано, що правова система сучасної України є фрагментарно глобалізованою, що зумовлено загалом перехідним (транзитивним) станом, в якому перебувають суспільство та держава. Запропоновано й охарактеризовано зміст низки основних вимірів, які розкривають сутність трансформацій морально-правової культури українського суспільства, які відбуваються через активну участь України у процесах європейської інтеграції.