Сучасні філософські течії та їхній внесок у державницькі процеси - Шакун, Наталія Валеріївна; Ян, Ці; Колєватов, Олексій Олександрович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
Статтю присвячено аналізу сучасних філософських течій і їхнього впливу на державницькі процеси, зокрема на формування політичних інститутів, правових систем та соціальних структур. Метою статті є дослідження сучасних філософських течій та їхнього внеску в державницькі процеси, аналіз їхнього впливу на формування політичних інститутів, соціальних структур і правових систем. Зазначено, що в контексті глобалізації, технологічних змін та суспільно-політичних трансформацій філософія є важливим чинником в переосмисленні основних концепцій справедливості, свободи, прав людини та сталого розвитку. Дослідницьку увагу сфокусовано на основних напрямах, таких як постмодернізм, неомарксизм, лібералізм, комунітаризм і трансгуманізм, які мають суттєвий вплив на державну політику, соціальну відповідальність інституцій і громадянську свідомість. Розглянуто внесок таких філософів, як Джон Ролз, Юрґен Габермас, Жак Дерріда, у формування демократичних реформ, боротьбу з соціальною нерівністю та розвиток етичних норм у публічному управлінні. У дослідженні застосовано комплексний підхід, який охоплює історичний аналіз, порівняння філософських концепцій та практичні приклади їх реалізації в різних країнах. Дослідження показує, що ідеї раннього модерну, постколоніалізму й екологічної етики стали основою нових політичних стратегій у країнах Європейського Союзу, США та Канаді. Філософські напрями сприяють зміцненню громадянського суспільства, удосконаленню правового регулювання та розвитку соціально орієнтованої державної політики. Водночас підкреслено важливість відповідального застосування філософських концепцій у державному управлінні для уникнення соціальних конфліктів, які можуть виникнути через культурні й світоглядні розбіжності. У дослідженні наголошено, що філософія як інтелектуальна основа суспільного розвитку здатна сприяти формуванню стійких інституційних механізмів та ефективній взаємодії між державою та громадянами в умовах сучасних викликів. Доведено, що взаємозв’язок між філософськими ідеями та державницькими процесами свідчить про необхідність інтеграції концепцій соціальної справедливості, прав людини та технологічного гуманізму в державне управління.