Участь єврейських студентських товариств Чернівецького університету у відстоюванні національних прав євреїв Буковини на початку ХХ ст. - Кушнір, Микола Петрович (Вісник гуманітарних наук, 2025)
У статті аналізується діяльність єврейських студентських організацій (товариств) цісарсько-королівського університету Франца Йосифа у Чернівцях на початку ХХ ст., яка була направлена на спонукання адміністрації навчального закладу та міністерства віросповідань та освіти Австро-Угорщини до визнання факту існування єврейської національності й мови. Дослідження має на меті розкрити причини, приводи і ключові події протестного руху студентів, форми і методи, а також результати їхньої боротьби. Шляхом застосування загальнонаукових методів, таких як аналіз, синтез, абстрагування та конкретизація, а також історико-системного методу, що дозволяє розглядати феномен єврейського студентського руху за національні права у його взаємозв’язку із національним рухом євреїв Буковини загалом, було встановлено таке. Поширення у кінці ХІХ – на поч. ХХ ст. націоналістичних ідей серед викладачів та студенів німецького походження негативно вплинуло на їхнє ставлення до студентів-євреїв і спонукало останніх до створення власних організацій. З метою встановлення ясності з їхнім національним статусом у навчальному закладі єврейські студентські товариства розпочинають діалог із адміністрацією університету, що з часом переріс у масштабну акцію. Остання тривала практично до початку Першої світової війни. Основними методами впливу на керівництво університету з боку студентів, керованих єврейськими студентськими організаціями, такими як «Газмонея», «Емуна», «Гебронія» та «Зефіра», були студентські зібрання та петиції (меморандуми). Поруч із цим інколи студенти вдавалися й до більш радикальних кроків, таких як свідоме фальшування студентських анкет та вуличні маніфестації. Попри усі зусилля, єврейські студенти у Чернівцях не змогли досягнути бажаного. Причиною такого результату була непохитна позиція уряду Австро-Угорщини у відстоюванні німецького характеру держави, зокрема й у сфері освіти. Слабкість позицій єврейського студентства, якому часто бракувало злагоди, обумовлювалася також особливостями самого національного руху євреїв у краї, представленому кількома конкуруючими ідеологіями й насамперед сіонізмом та «діаспорним націоналізмом». Незважаючи на це, наполеглива боротьба єврейських студентів мала значний вплив на розвиток національного руху євреїв Буковини австрійської доби, відображаючи однин із практичних способів реалізації програми останнього.